Máxima vraagt door

Leontien van Engelen

Als verslaggever was ik twee jaar geleden bij een bliksembezoek van prinses Máxima aan de bibliotheek van IJmuiden. Een strak geregisseerde visite van zestig minuten, die tien minuten uitliep waarna de royale limousines weer weg zoefden richting Wassenaar.

Máxima was de dag ervoor net veertig geworden en snipverkouden. Flink doorgehaald gisteravond, dacht bijna iedereen. Aan het perfecte plaatje van een prinses zitten vast ook menselijke trekjes.

Zelf ben ik geen groot fan van het koningshuis. Maar de prinses, die zich morgen koningin mag noemen, liet me twee keer versteld staan. Ze was in IJmuiden voor een expositie over het 'verstandig omgaan met geld' en liet zich daarover eerst informeren. Ze was oprecht geïnteresseerd bij de rondleiding. Tot een horde persfotografen haar op de kiek wilde nemen. De roffelende voeten van de aanstormende fotografen leidden tot grote weerzin in haar gezicht, hoewel er de volgende dag perfecte plaatjes in de krant stonden.

Ook verrassend was dat ze het de deskundigen van de tentoonstelling 'verstandig omgaan met geld' knap lastig maakte met haar vragen. Hoe moet je ouders van kinderen die een gat in hand hebben bijbrengen wat slimmer met financiën om te gaan?

Koningin Máxima heeft oog voor de minima. Arthur de Mijttenaere

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.