Voortaan de juiste boom op juiste plek

Bart Boele
Hoofddorp

In het verleden zijn in sommige straten in Haarlemmermeer de verkeerde bomen geplant. De gemeente gaat daarom beter kijken welke boom het beste op welke plek kan staan.

Het is een langetermijnaanpak om overlast van bomen te voorkomen. Nu zijn er straten waar luizen, pluizen, bladeren, naalden, bloesem en zaden uit de bomen vallen. ,,Door die pluizen lijkt het in sommige straten net Alaska’’, weet GroenLinks-raadslid Els Berk.

Volgens CDA’er Herman Koning maakt de gemeente zich wel erg makkelijk af van de overlast die ’openbare’ bomen veroorzaken.

,,Mensen moeten hun auto maar elders parkeren of een hoes kopen, de tuinset vaker wassen, de was binnen houden en op hun rekening de riolering laten maken als die is beschadigd door wortels van gemeentelijke bomen. De gemeente bepaalt of er sprake is van overlast en de burger moet maar aantonen dat het anders is als hij het niet eens is met het oordeel. De burger is in feite rechteloos.’’

Zwartgallig

Koning zegt dit nu de aanpak van overlast door bomen in een officiële nota is vastgelegd. HAP-wethouder Marjolein Steffens vindt de kijk van Koning ’wel heel zwartgallig’. ,,In de nota is het beleid beschreven dat we als gemeente al jaren voeren. Dit is niks nieuws. Er kan sprake zijn van overlast. Toen mijn auto elke dat onder een plakkerige laag kwam kreeg ik ook het advies om de auto aan de overkant van de straat te parkeren.’’ Want ja, de gemeente gaat geen boom kappen omdat er een korte periode van het jaar iets uit valt.

Steffens is het niet eens met Koning dat de gemeente eenzijdig bepaalt of een burger overlast van bomen heeft of niet. ,,We gaan met de mensen in gesprek, samen zoeken naar een oplossing. De ene keer kan dat snel, de andere keer duurt het wat langer en is er dus wat langer overlast van luizen die uit de boom vallen. En soms is het gewoon niet anders dan het is.’’

Haarlemmermeer kiest voor een groene leefomgeving, stelt Steffens. Ook als een paar weken lang duizenden trekvogels in een groep bomen bivakkeren en de hele boel onder poepen. ,,Wij gaan geen vogels wegjagen’’, zegt Steffens daar over.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.