Weinig enerverend Frankenstein-vehikel

Hanneke van den Berg

„It’s alive!”, schreeuwde dokter Frankenstein in de naar hem vernoemde filmklassieker uit 1931, terwijl zijn creatie stroomstoten door het lichaam kreeg.

Hij slaagde erin aan elkaar genaaide lijk-restanten tot leven te wekken, maar creëerde daarmee een afzichtelijk monster dat maar moeilijk kon aarden tussen de homo sapiens.

Wie wil weten hoe het met dat monster afgelopen is, zou een alternatief antwoord kunnen vinden in de fantasy-thriller ‘I, Frankenstein’, die uit het brein van Kevin Grevioux ontsproten is. Of het bevredigend antwoord is, valt te betwijfelen.

Grevioux’ stripboek ‘I, Frankenstein’ vormde de basis voor deze nogal vervreemdende verfilming onder regie van Stuart Beattie. De gelijkenissen met de eveneens door Grevioux geschreven ‘Underworld’ zijn treffend. In die actiehorror-serie woedde er een strijd tussen weerwolven en vampiers. In ‘I, Frankenstein’ zijn het demonen en gevleugelde gargoyles (waterspuwers) die het tegen elkaar opnemen. Er is verder duidelijk leentjebuur gespeeld bij het krakkemikkige ‘Van Helsing’, dat de mislukking van 2004 was en óók een Frankensteinmonster opvoerde.

De schijnbaar zielloze kolos heeft er dit keer wél een beter uiterlijk op gekregen. Frankensteins creatie ‘Adam’ pronkt met de looks van de goedgebouwde Aaron Eckhart (‘The dark knight’), dus reden tot klagen heeft hij niet. Zijn schepper is in de achttiende eeuw gestorven, terwijl de wetenschapper zijn losgeslagen creatie trachtte te traceren. Mevrouw Frankenstein is eigenhandig door het monster vermoord.

Na eeuwen op zichzelf geleefd te hebben, raakt Adam verwikkeld in de oorlog tussen de demonen en de gargoyles, die een onduidelijk conflict uitvechten. Hoofd van de demonen Naberius (Bill Nighy) heeft er zijn levensdoel van gemaakt de mythe van het ‘opwekken der doden’ te verklaren. Hij zet zijn zinnen op het monster van Frankenstein.

Te midden van alle duivelse creaturen lopen ook nog mensen rond. Wetenschapper Terra (Yvonne Strahovski, die als gifmengster in de tv-serie ‘Dexter’ zélf levens nam) doet onderzoek naar het tot leven wekken van dode muizen door middel van elektriciteit. Ze is echter vooral ingezet om het monster van enige warmte en aandacht te voorzien. Zoals dat ook geschiedt in de filmklassieker uit 1931.

Helemaal snugger is ze niet. Terra zegt nooit geweten te hebben dat demonen zich op aarde begeven. Maar geen horrorfilm heeft ooit zo opzichtig de gevleugelde creaturen aan de hemel laten krioelen.

Eigenlijk omschrijft ‘zielloos’ nog het beste dit weinig enerverende Frankenstein-vehikel. Er wacht een hoge elektriciteitsrekening om dit rommeltje nog tot leven te wekken.

‘I, Frankenstein’

Regie: Stuart Beattie

Met: Aaron Eckhart, Bill Nighy, Yvonne Strahovski

Twee sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.