ProRail herstelt Borskitrap bij NS-station Overveen

Willem Borski III

Willem Borski III

Leontien van Engelen
overveen

Het zogenoemde 'Borski-trapje' bij NS-station Overveen wordt dankzij Ons Bloemendaal niet gesloopt, maar gerestaureerd. De werkzaamheden beginnen dinsdag. De trap, uitgegraven in het talud ten zuiden van de spoorlijn, dateert uit de vroege jaren tachtig van de negentiende eeuw.

De aanleg werd destijds bedongen door de schatrijke Willem Borski III (1834-1884), die vanaf zijn woonhuis Belvédère een eigen toegang tot het nieuwe treinstation wenste. In ruil voor een eigen toegang tot het perron, en nog een hele reeks wensen meer, stemde hij in met de aanleg van een spoorlijn richting Zandvoort over zijn grondgebied.

Het had maar weinig gescheeld of ProRail had de unieke historische trap opgeruimd. De afgelopen jaren raakten de treden al geheel overwoekerd. Toen de historische stichting Ons Bloemendaal ProRail hierop wees en er op aandrong de zaak te herstellen, antwoordde ProRail aanvankelijk dat dit buiten haar verantwoording viel. Erger nog, de trapresten zouden spoedig worden 'gesaneerd', meldde een medewerker. Daarop kwam Ons Bloemendaal in actie.Lees meer in Haarlems Dagblad van dinsdag 6 september

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.