Jeugd

Hanneke van den Berg

Hélène Druvert: ’Anatomie’. Vert. Aniek Njioktiktjien. Uitg. Fontaine, €24,95. Vanaf tien jaar.

Boeken voor kinderen over anatomie zijn er inmiddels in overvloed. Maar geen daarvan heeft zo’n bijzondere vormgeving als dit boek. Voor peuterhandjes is het niet geschikt. De aderen in het lichaam zijn minutieus uitgeknipt en over een skelet (op de volgende bladzijde) heengelegd, Prachtig gedaan, maar wel wat teer dus.

Doordat de zenuwen, spieren, het spijsverteringsstelsel, de hersenen en botten steeds apart te zien zijn, is er niet zo heel veel tekst nodig. Het beeldmateriaal zegt al zoveel en maakt beter duidelijk waar het om gaat dan een hoop geschreven uitleg.

Daar waar het wel nodig is, geeft Druvert wel meer informatie. Grappig is dat ze daarbij bepaald niet op haar hurken gaat zitten. Niet dat ze buitengewoon moeilijke taal gebruikt, maar aan versimpelen doet ze ook niet. En dat hoeft ook niet, want kinderen begrijpen vaak veel meer dan menig volwassene denkt.

Alleen al naar de pagina van het skelet blijf je heel lang kijken. Ooit geweten dat het dijbeen het langste bot van het menselijk lichaam is en dat de kleinste botjes in het oor zitten?

Zo zit dit boek vol met feitjes waar je ooit wel van hebt gehoord, maar die je allang weer was vergeten. Of die je nog niet wist, maar waar je op school ongetwijfeld goede sier mee kunt maken.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.