The trip ****

The Trip. Foto GPD

Ron Amesz

Regie: Michael Winterbottom. Met: Steve Coogan en Rob Brydon.   Iets simpels kan geweldig zijn. Goede ideeën hoeven niet ingewikkeld te zijn. Het op pad sturen van de komieken Steve Coogan en Rob Brydon levert met ’The trip’ een hilarische roadmovie op.

’Alles is al eens gedaan. Je kunt wat iemand eerder heeft gedaan alleen beter of anders doen’. Aldus de komiek Rob Brydon in ’The trip’, de tot twee uur teruggebrachte zesdelige, drie uur durende BBC-serie.

Met collega Steve Coogan maakt hij die woorden waar. De twee maken zogenaamd voor de krant The Observer een culinaire reis langs de beste restaurants in Noord-Engeland. Aan de exquise peperdure gerechten, zoals dobbelsteentjes van gerookte haas, maken zij weinig woorden vuil, want er staat iets anders op het spel, namelijk wie het geestigst is.

Zoals voetballers elkaar uitdagen met het hooghouden van de bal, spelen zij imitatiewedstrijdjes. Wie heeft de beste James Bond in huis? Wie de leukste Al Pacino?

Hoogtepunt zijn de imitaties van Michael Caine, waarbij Brydon briljant het verschil laat horen tussen de jonge en de oude Caine. Brydon is de beste imitator, maar Coogan heeft de geestigste oneliners. De grafrede die hij zou houden als Brydon eerder dan hij sterft druipt van sarcasme, maar eronder ligt sympathie.

Dat de kijker bij de les blijft, komt ook doordat hij zich steeds afvraagt wat echt is en gespeeld. Is Brydon echt die kalme huisvader, die onderweg vooral naar zijn gezin verlangt? En maakt Coogan zich echt zorgen over zijn carrière? En is hij echt zo’n vrouwenversierder? Terloops stelt ’The trip’ kwesties aan de orde als omgaan met roem, jaloezie en ouder worden (’Ik zeg al drie jaar dat ik 41 ben’). Dat de film de indruk wekt dat Coogan en Brydon alles even losjes uit hun mouw schudden, en dat Michael Winterbottom toevallig in de buurt was om het allemaal even vast te leggen, bewijst dat de heren ook voortreffelijke oplichters zijn. Het hilarische ’The trip’ getuigt van op de millimeter nauwkeurig, briljant vakmanschap.

Jos van der Burg

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.