Grimmige actie zorg

Vastberaden thuiszorgmedewerkers protesteren tegen hun nieuwe arbeidscontracten.© United Photos/Paul Vreeker

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

Een actiebijeenkomst van thuiszorgmedewerkers heeft gistermiddag een grimmig karakter gekregen. Ze werden bij hotel Van der Valk in Schalkwijk meermalen geweerd door een beveiliger. Ook verscheurden tientallen actievoerders hun nieuwe arbeidscontracten van hun nieuwe werkgever Tzorg symbolisch op straat.

De actie, op touw gezet door FNV Zorg, was om te protesteren tegen de overgang van ongeveer vierhonderd thuiszorgmedewerkers van Amstelring naar Tzorg. Die overgang gaat volgens de medewerkers en vakbondsonderhandelaar Wim van der Hoorn gepaard met slechtere arbeidsvoorwaarden.

Dat pikken de medewerkers niet en daarom stonden ze gistermiddag voor de deur van Van der Valk. Het hotel was uitgekozen omdat hier individuele thuiszorgmedewerkers waren uitgenodigd om hun nieuwe contract te tekenen. Dat ging niet door. ’Zorg is onze strijd’, riepen de thuiszorgmedewerkers. Volgens de medewerkers gaan ze er op drie punten achteruit. In salaris door een lagere loonschaal, in reiskosten en bij ziekte, waar een boete wordt geïnd als iemand zich niet persoonlijk op kantoor meldt.

Tzorg-directeur Mark van den Berg weerspreekt de klachten van de medewerkers. Hij stelt dat de arbeidsvoorwaarden intact blijven. Volgens hem komt het protest door een verkeerde beeldvorming.

Opmerkelijk was er nog een zorgorganisatie aanwezig bij de actiebijeenkomst: SHDH. Die folderde om medewerkers te werven, die dan tegelijk hun klanten kunnen meenemen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.