Leerlingen HVC Nieuw-Vennep zelf achter het stuur in HVX-klas

Het Herbert Vissers College begint met een HVX-klas. De leerlingen volgen hun persoonlijke leerroute, zonder lesrooster en zonder cijfers.© Archieffoto Hein Flach

Wessel Mekking
Nieuw-Vennep

Het Herbert Vissers College (HVC) begint in het schooljaar 2018-2019 met een HVX-brugklas. Leerlingen in deze klas doen meer aan zelfsturing en werken aan hun persoonlijke leerroute, zonder lesrooster, zonder cijfers en zonder bel die elke vijftig minuten gaat.

HVX staat voor ’Herbert Vissers eXplore’. Explore is Engels voor onderzoeken. De scholengemeenschap in Nieuw-Vennep wil met HVX meer maatwerk bieden aan leerlingen en hen meer motiveren dan nu gebeurt, vertelt Evert-Jan Oppelaar, projectleider HVX-klas.

Hij vertelt dat middelbare scholieren die op zoek zijn naar onderwijs met meer zelfsturing en ontdekkend leren nu nog ’wegfietsen’ uit Nieuw-Vennep. Zij kiezen bijvoorbeeld voor Dalton-onderwijs of een school met een technasium, weet mede-initiatiefnemer Oppelaar.

Leerlingen van allerlei schoolniveaus zitten straks in de HVX-klas door elkaar, maar leren wel op hun eigen niveau. Samenwerken is belangrijk in de nieuwe klas. De HVX’ers werken aan ’uitdagende’ projecten. ,,Zo’n project levert een tastbaar eindresultaat van de leerlingen op, dat tentoongesteld wordt’’, vertelt Oppelaar. Op schooldagen wordt ook gezamenlijk geluncht. Volgens Oppelaar is dat in het middelbaar onderwijs niet gebruikelijk. ,,Dit is wat leerlingen nodig hebben’’, zegt hij over het nieuwe onderwijsconcept op het ’Herbert Vissers’.

Volgens docente en mede-initiatiefnemer Anna Klerk wordt straks volop gewerkt aan ’social power’. ,,Interesse in elkaar hebben, met elkaar praten zodat je echt kunt samenwerken en elkaars talenten kunt benutten.’’

Komend schooljaar wordt de HVX-klas in de steigers gezet, vertelt Oppelaar. ,,We zijn onder meer bezig met het selecteren van een digitaal platform waarmee onze leerlingen zelf hun leerproces in kaart kunnen brengen.’’

Op dinsdag 26 september 2017 wordt op het HVC de eerste informatieavond gehouden over de HVX-klas. De bijeenkomst is vooral bedoeld voor ouders van wie de kinderen komend schooljaar aan groep 7 of 8 beginnen. Tijdens de avond wordt onder meer getoond hoe een dag in een HVX-klas verloopt.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.