Dakboom

Magnolia. Fpto DPD

Nanska van de Laar

Het is grappig om te zien hoe in tuinen de mode verandert. Zie je een rijtje bolacacia’s, dan kun je er donder op zeggen dat de tuin uit de laatste decennia van de vorige eeuw stamt.

Bolacacia’s worden tegenwoordig bijna niet meer aangeplant. Als het al een bolboom moet zijn, wordt er voor de bolcatalpa gekozen. Maar zo langzamerhand komt men er achter dat de catalpa nogal eens te maken krijgt met sudden death, waarbij de boom van de ene dag op de andere begint te verwelken en sterft.

Die sterfte wordt veroorzaakt door een schimmelziekte en hoveniers en kwekers zijn daar natuurlijk wel van op de hoogte, maar ja, wie bomen verkoopt heeft de neiging om over de nadelen te zwijgen. Tegen die ziekte, die verwelkingsziekte wordt genoemd, is overigens niet veel te doen. Rooien en verwijderen is de enige optie.

Maar of het nu om acacia’s of catalpa’s gaat - de bolboom lijkt überhaupt zijn langste tijd gehad te hebben. Hij is in populariteit voorbijgestreefd door de dakboom. De meest geplante dakboom is de dakplataan, maar wat altijd gebeurt als je veel van hetzelfde bij elkaar in de buurt plant, is ook bij de plataan het geval: hij wordt het slachtoffer van een schimmelziekte die van tuin tot tuin overspringt. Het meest afschrikwekkende voorbeeld van zo’n lopend vuurtje is natuurlijk de schimmel die overal buxus aantast: doordat heel Nederland met buxus is vol geplant verspreiden de buxuskwalen zich als een door storm aangeblazen brand op de hei.

Dus zie je dat de getroffen tuinier op een andere dakboom overstapt. Steeds vaker zie je dat de witte moerbei als dakboom wordt aangeplant. En zolang niet al te veel mensen dat doen, blijft de boom nog wel even gezond. De witte moerbei vormt een gezond boompje met een weelderig bladerdak.

Veel mensen denken dat er maar een paar bomen geschikt zijn om in dakvorm gekweekt te worden, maar in principe kun je van bijna iedere boom een dakboom maken. Om te beginnen van de linde. Ik heb het altijd vreemd gevonden dat je altijd leilinden en dakplatanen ziet, en geen daklinden en leiplatanen, terwijl dat even goed zou kunnen.

Fruitbomen

Maar met een beetje creativiteit kun je nog veel meer plantaardige daken maken. Neem fruitbomen, die toch al altijd gesnoeid worden. Als je dan toch aan het snoeien gaat, waarom dan niet zo’n boom in dakvorm gesnoeid? Dakappels, dakperen en dakkersen kom je nooit tegen, maar dergelijke bomen zijn gemakkelijk te maken: alles wat je nodig hebt is een hoogstamboompje als uitgangspunt. De takken kun je dwingen horizontaal te groeien door er gewichten aan te hangen. Maar kies geen baksteen als gewicht als zo’n boompje in de loop staat.

Andere fruitbomen waarmee je zou kunnen experimenteren zijn mispels en kweeperen - het vergeten fruit. Dit zijn bomen die van zichzelf al de neiging hebben om in dakvorm te groeien. Het snoeien is dan alleen nog maar een zaak van bijsturen. Houd er wel rekening mee dat takken die met fruit beladen zijn naar beneden buigen. Als zo’n dakboom bedoeld is om onder te zitten, kies de stam dan lang genoeg zodat je je hoofd niet aan een kweepeer stoot.

Sommige bomen plant je om hun vorm. Daar moet je niet aan snoeien. Het maken van een dakmagnolia bijvoorbeeld, is goed mogelijk - zie bijgaande foto - maar mooi is anders.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.