Misverstanden over vredesactie in Haarlem

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

Een misverstand, zegt een gemeentewoordvoerder. Bij ons net zo goed een misverstand, zegt haar vakgenoot bij de provincie. Waar het over gaat: jongeren die zaterdag de stoepen van het Stationsplein wilden verfraaien met ’vredestekstkunstwerkjes’, werden weggestuurd door handhavers.

De jongeren wilden, in aanloop naar 5 mei, met stoepkrijt het plein verfraaien met teksten over vrijheid. Een actie gesteund door de provincie Noord-Holland, een van de sponsors van het Bevrijdingsfeest op 5 mei in Haarlem.

De jongeren die aan de actie meededen waren verbaasd en beduusd dat de handhavers een streep door hun actie trokken. Met z’n vieren waren ze aan de slag gegaan om de stoepen met stoepkrijt te versieren. Ze werden naar eigen zeggen door de handhavers ’op vriendelijke wijze weggestuurd’.

Volgens een provinciewoordvoerder heeft het bureau dat voor dit klusje was ingehuurd, verzuimd na te trekken of in Haarlem wel mag worden gestoepkrijt. In sommige gemeenten is dat toegestaan, maar in Haarlem blijkt dat verboden. De handhavers hebben het de jonge tekenaars ook uitgelegd: ,,Het mag niet, we moeten één lijn trekken. Ook als het gaat om een goed doel.’’

De gemeentelijke woordvoerder licht het misverstand toe: ,,Het is jammer dat de goedbedoelde actie, om jongeren te betrekken bij het belang van vrijheid, is misgelopen.

De krijtactie was vooraf niet bij de gemeente aangekondigd. Dan hadden we direct kunnen melden dat krijtacties in de openbare ruimte niet zijn toegestaan volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). En dan hadden we kunnen overleggen over een alternatief voor deze actie. In ieder geval heeft het zo nog wel publicitaire aandacht opgeleverd voor het vrijheidsproject.’’

Plakken en kladden

Maar mag er echt niet worden gestoepkrijt in Haarlem? De woordvoerder zegt dat dit is opgenomen in de APV onder het kopje Plakken en Kladden.

,,Maar als het buurmeisje aan het krijten is, hoef je je geen zorgen te maken.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.