Hillegom mag open zondag, maar winkeliers willen niet

Sjaak Smakman
hillegom

Maar ook als de gemeenteraad dat voorstel volgende maand volgt, zal het centrum er qua levendigheid op de zondag nauwelijks op vooruitgaan, verwacht voorzitter Marcel van Beek van Koopcentrum Hillegom.

Al sinds zijn aantreden twee jaar geleden probeert hij de Hillegomse winkeliers ervan te overtuigen ,,dat de maatschappij aan het veranderen is. Maar het lijkt erop dat ze denken dat dit aan hen wel voorbij zal gaan’’, zegt hij met onverholen teleurstelling. Ze hebben er dan weliswaar geen bezwaren tegen, blijkt uit een peiling, maar tegelijkertijd voelen maar heel weinig winkeliers er voor om op zondag open te gaan.

Het is geen verrassing voor Van Beek. Zijn meest recente teleurstelling is een speciale zondagsmarkt eerder deze maand. Naast de kraampjeshouders van buiten waren er welgeteld vier winkels open. Hij zag eigenaren die boven hun winkel wonen naar buiten kijken naar de drukte, maar geen actie ondernemen. ,,Wat is dan eenvoudiger om even naar beneden te lopen en je deur open te zetten als je ziet dat er best veel volk op de been is’’, vraagt hij zich af. Die markt, merkt hij nog op, is zelfs betaald met het geld dat de winkeliers verplicht moeten afdragen aan het speciale ondernemersfonds. Datzelfde geldt voor de speciale app die Koopcentrum Hillegom heeft laten maken. Die is bijna 1400 keer gedownload. ,,Door mensen die in Hillegom willen winkelen dus’’, benadrukt hij. De winkeliers kunnen er nieuws en aanbiedingen op kwijt. ,,Een kwestie van vijf minuten werk’’, zegt Van Beek. De belangstelling is echter miniem.

Hij snapt het niet: ,,Elke consument kan zijn geld maar één keer uitgeven. Als ze dat op zondag in Lisse of Heemstede doen, zijn wij dat geld gewoon voor altijd kwijt.’’. Bovendien loont die zondagsopening wel degelijk: de kledingzaak van zijn vrouw is altijd open op de zondagen en inmiddels is de omzet 25 keer zo groot als de eerste keer.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.