Kantoortijgers samen in beweging in Hoofddorp-Beukenhorst

Midden in je eigen kantoorpark (Beukenhorst) ben je er helemaal uit.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Paul van der Kooij
Hoofddorp

Kantoortijgers in beweging krijgen en ze ook op andere fronten gezonder en bewuster laten leven. In het nieuwste stukje Beukenhorst is daar een methode voor ontwikkeld die lijkt te werken.

De Business Park Health Challenge heet de methode die is voorzien van een uitgekiend puntensysteem. Beloningen zijn er onder meer voor wie groepsgewijs of thuis de uitgekozen oefeningen doet, minder rookt dan de dag ervoor, vijf uur niet op Facebook zit, een boek leest en minimaal acht uur slaapt. Wie meer rookt en stevig drinkt, krijgt juist aftrek.

Wie een trimavondje vanaf de zijlijn meemaakt, ziet dat niet iedereen even fanatiek telt en aftrekt. Zo vindt Bastiaan van den Berg het vooral ’lekker om samen te bewegen’. Bij ’zijn’ Bluewater doen ze dat toch al graag. Als het even kan, trekken ze onder de lunch naar het nabijgelegen volleybalveldje of fietsen ze een stukje. „Als we op onze slippers richting douche lopen, kijkt niemand daar in de kantine gek van op. De directeur zegt juist dat hij trots op ons is.” Ook deed een bedrijfsteam mee aan de Mud Masters, maakt zijn T-shirt duidelijk.

Het ADSE van Shadia Mzoughi jaagt wél op punten. En in de ontstane teamspirit draagt iedereen daar graag zijn steentje aan bij. Zo heeft een collega een blender meegenomen om de voorgeschreven smoothies te kunnen maken. Na de groene van de eerste week, de oranje van week twee, de gele van week drie, zat de rode er deze vierde, afsluitende week er niet meer in: het ding hield ermee op. Naar de tennis gaat ze nu hoe dan ook met de fiets: „Dan zit ik gelijk aan de zestig minuten die je per week weg moet trappen.”

Biertje

Al met al gaat haar bedrijf fier aan kop in de laatste tussenstand, gevolgd door het Plantronics van Ernesto Oostra. Met lichte twijfel was hij de challenge aangegaan. Hij is nu eenmaal niet vies van een biertje en een bijbehorend sigaretje. Maar moet je nu eens zien: aan de bar met vrienden durft hij gewoon een watertje te bestellen en geen avond komt hij boven de vier biertjes uit. Tien strafpunten heeft hij daar echt niet voor over. Dat scheelt ook met roken.

Het resultaat is ernaar: Ernesto voelt zich duidelijk fitter en is even verlost van visioenen over bierbuikjes. Hij eet ook bewuster. Dus: niet even wat wokgroenten en kipfilet in een pan gooien, maar voor iets goeds gaan. Aubergines en courgettes, bijvoorbeeld.

Ook blijkt hij, tot zijn eigen verbazing, yoga ’best leuk’ te vinden. „Leuker in ieder geval dan dat Zumba van week één en drie.” Zelfs het omkleden heeft al iets: zodra de sportkleding is aangetrokken, lijk je al los van de werkomgeving te komen. Voor Ernesto moet dat omkleden wel zo gebeuren dat hij tot half zes in staat is om binnen enkele tellen de telefoon op te nemen. Na die tijd moet hij als de wiedeweerga naar het verzamelpunt, de hal van het Novotel van Sharon Simonis.

Niet alleen heeft zij de challenge bedacht, voor de speciale Facebookpagina levert ze filmpjes waarop ze de kandidaten laat zien hoe ze de thuisoefeningen van die week horen te doen. „Want ook de houding moet goed zijn.” Voor de gezamenlijke trainingen tekenen trainers. Voor de ’After work’ van deze week is dat Robert Janssen. Hij doet vaak groepen in Amsterdamse parken, maar dit kantoorpark vindt hij zeker zo leuk. „Ze doen allemaal mee, zijn lekker fanatiek en als ze als duo’s oefeningen moeten doen mengen ze zo met niet-collega’s.”

Parkeerkelder

De challenge verbroedert, kun je zeker stellen. En dat allemaal om de hoek: het hotel heeft een eigen fitnessruimte voor de indooractiviteiten. En op inloopafstand ligt, tussen het volleybalveldje en de halfhoge parkeerkelder van Fox vakanties, wat gras. Hoe groen het ook is, in de hoeken zijn wel diepe bouwsporen te zien. En bij oefeningen die liggend moeten worden uitgevoerd, waarschuwt de trainer automatisch voor de stenen. Zoals alles gebeurt dat in het Nederlands en in het Engels. Want de internationale bedrijven die hier zitten, in panden die ook van binnen zo groen en fijn mogelijk zijn, hebben een al even internationale crew.

Voor de afsluitende oefeningen wordt uitgeweken naar het pleintje naast het terras van Novotel. De betonnen constructies die de gemeente daar heeft geplaatst, blijken namelijk ideaal voor bijzondere push-ups, steps en dergelijke.

Bij het napraten met een watertje, lijkt iedereen het erover eens dat de challenge een vervolg moet krijgen. Ook Sharon heeft daar wel oren naar. „Ik heb zeker ideetjes. En dat mensen zo enthousiast zijn, geeft natuurlijk een kick.” General Manager Floris Licht steunt haar waar hij kan. Hij weet ook uit ervaring hoe dingen door kunnen werken. Na de challenge van vorig jaar – toen alleen voor het hotelpersoneel – verdwenen bijvoorbeeld de frisdranken uit de kantine en werd de saladebar danig uitgebreid. En op momenten dat goede voornemens weg dreigen te zakken, pakt Sharon een dienblad en gaat ze rond met bakjes fruit. Of maakt ze mensen warm voor de een of andere prestatieloop.

Borrel

Maar nu eerst de 13e april nog, wanneer de maandelijkse ’buurtborrel’ in het hotel een extra sportief tintje heeft. De Haarlemmermeerrun probeert mensen warm te krijgen voor de loop en er worden prijzen voor de challenge uitgereikt waar zo’n zestig kantoortijgers aan meededen in de leeftijd van 27 tot 57 jaar. Asics, van wie enkele personeelsleden de challenge zijn aangegaan, stelt daar graag sportieve prijzen voor beschikbaar. Maar ja, wat gaat daar gedronken worden? Naast smoothies en sappen worden ook bier en wijn geschonken. En het drinken levert dan niet langer strafpunten op…

„Ach, het gaat er gewoon om dat je de balans weet te vinden”, weet Marie-Claire Pardon, de commercieel manager die de challenge onder de aandacht van de bedrijven in de buurt hielp te brengen. „Een keertje ongezond is niet zo erg, als je daar wat tegenover stelt.”

Het puntensysteem heeft ook heel bewust zijn vergevingsgezinde kanten. Pure chocolade, acht uur slapen, het geven van complimenten, het lezen van een boek, of het creëren van een zenzone - wat ook nog leuke foto’s oplevert op de Facebookpagina - neutraliseert tot vijf glazen alcohol of een dag waarop extra werd gerookt.

,,Het zal niet iedere roker tot stoppen brengen. Maar als je toch al op het punt staat om te stoppen, is dit een erg mooie gelegenheid.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.