Samen anders

Paul van der Kooij

Eigenlijk kijken we boven onze soepkommen in het Parochiehuis nogal verschillend naar veel dingen. Bliept een mobieltje, dan meldt een babyboomer dat mobieltjes ’eigenlijk’ uit moeten om extra te kunnen genieten van de maaltijd samen.

De jongerenwerker van de katholieke kerk ziet het anders: op de foto die hij net op Facebook heeft gezet, kan ’zijn’ doelgroep zien wat het misloopt.

Ook de gesprekken over eten, zitten vol nuanceverschillen. Waar de een durft te stellen dat-ie ’honger heeft, zegt de ander dat-ie dat thuis nooit mocht zeggen. Trèk kon je hebben, maar honger hebben we in Nederland toch alleen in de hongerwinter geleden?

Dan deelt de kokkin van de dag de maaltijdsoep uit die ze blijkbaar met veel liefde heeft gekookt en - met ons - eet. Sommigen durven zelfs te broeden op een stukje vrede, al relativeren anderen dat direct. Want ja, van ’duivels’ als Bashar al-Assad wint ook ’onze’ Pater Frans het niet. ,,Als we maar niet onverschillig worden’’, waarschuwt een woordvoerder van Pax. En dáár lijken we ons deze negende april aardig in te kunnen vinden.

Woensdag is, in De Ark, de laatste sobere maaltijd van deze Vastenperiode. De Joods/Arabische nederzetting Neve Shalom staat dan centraal. Het geld dat gasten uitsparen doordat ze niet te hoeven koken, mag daarheen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.