’Snel veel sociale huur bouwen in Haarlemmermeer’

Hoofddorp

De gemeenteraad van Haarlemmermeer wil zo snel mogelijk zo veel mogelijk woningen bouwen en dan met name sociale huurwoningen. Die boodschap hebben VVD, HAP, D66, PvdA, GroenLinks, Forza en kleine partijen afgegeven aan het college van B en W.

,,Er moet veel meer worden gebouwd’’ (Henk Kuipers, VVD). ,,Bouw woningen en meer sociale huur’’ (Nicole Mulder, GroenLinks). ,,Er moeten veel meer woningen worden gebouwd’’ (Johan Rip, HAP). ,,Er zijn lange wachttijden, er is veel mogelijk. Bouw sociale huurwoningen’’ (Joost Koomen, D66). Chris Vonk (PvdA) ziet de wachttijden van acht tot tien jaar en woningcorporaties die grote hoeveelheden niet aankunnen. ,,Hoe halen we de doelstelling van dertig procent sociale huurhuizen bij nieuwbouw? In Hyde Park op Beukenhorst-West is het nul procent.’’

PvdA-wethouder Tom Horn kent de problematiek: ,,De druk op de woningmarkt is hoog. Met name wie op sociale huur is aangewezen komt moeilijk aan de bak.’’ Veel nieuwe maatregelen heeft Horn niet. Wel zegt hij dat het project Parels aan de Ringvaart wordt ’geherprioriteerd’. Dat project is wat vroeger de westflank van Haarlemmermeer heette: woningbouw in het westelijk deel van Haarlemmermeer. Als dat een nieuwe prioriteit krijgt, betekent het dat de plannen in tijd naar voren worden gehaald. De eerste concrete projecten zijn in Cruquius (Wickevoort op het Sein-terrein) en Lisserbroek-Turfspoor. Maar er zijn nog meer plannen: Lisserbroek-Noord, Cruquius-Zuid, bij Zwaanshoek en een uitbreiding van Beinsdorp aan de noordkant.

Een andere versnelling waar de wethouder op wijst is wat De Parken wordt genoemd aan de zuidoostrand van Hoofddorp. Tussen de Bennebroekerwegen en langs de Hoofdvaart op een deel van De President. Het Lincolnpark is het onderdeel van De Parken waar ontwikkelaars worden geprikkeld om een duurzaamheidsstapje extra te zetten. ,,Dat moet de wijk van de toekomst worden waar mensen uit het hele land naar komen kijken om te zien hoe het moet’’, aldus Horn, ,,een voorbeeldwijk.’’

Op voorstel van D66’er Martin Meiland gaat Haarlemmermeer bij woningbouw op eigen grond ontwikkelaars als norm meegeven dat er energieneutraal en circulair gebouwd moet worden. Daarmee loopt Haarlemmermeer in duurzaamheid vooruit op het Rijk.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.