’Geen huizen op de Hartekamp’

Sjaak Smakman
Bloemendaal-Heemstede

De tien jaar geleden door de Raad van State geschrapte woningbouw op de Hartekamp blijft wat betreft het college van Bloemendaal weg in het nieuwe bestemmingsplan dat Heemstede momenteel aan het maken is.

Om geld te verdienen voor onderhoud van het landgoed wil de Hartekamp huizen en appartementen bouwen op de grens van de instelling met Bennebroek. De oude speel-o-theek aan de Herenweg en twee inmiddels leeg staande complexjes worden dan gesloopt. De gemeente Heemstede wilde tien jaar geleden wel meewerken, maar een groot aantal bewoners van het aangrenzende wijkje en de gemeente Bennebroek stapten met succes naar de rechter.

Bij de herziening van het bestemmingsplan Landgoederen en Groene Gebieden wil Heemstede de Hartekamp opnieuw toestemming geven voor de bouw van ruim vijftig woningen verdeeld over drie complexen. De Raad van State verbood tien jaar geleden wel de woningbouw maar dat was vooral op een technische fout in het bestemmingsplan. De hoogste bestuursrechter sprak zich niet inhoudelijk uit over de woningbouwplannen.

Verrommeling

Bewoner Frans de Bueger is mede namens tientallen medebewoners opnieuw in actie gekomen. Hun bezwaar richt zich vooral tegen wat zij zien als verrommeling van het landgoed door de geplande woningbouw. Ze vinden daarbij de stichting Bescherming Erfgoed Zuid-Kennemerland en raadslid Marylies Roos aan hun zijde. Tegen het plan van de Hartekamp om in het hoofdgebouw drie appartementen te maken, heeft overigens niemand bezwaar.

Het Bloemendaalse college zet in een eerste reactie op de plannen grote vraagtekens bij de woningbouw. Is die woningbouw nou echt (nog) wel nodig, vraagt het college zich af. En als Heemstede de Hartekamp groen licht wil geven, dan moet die bouw in elk geval zo worden gepland dat de bewoners er zo min mogelijk last van hebben. Over het bewonersargument van de verrommeling van het landgoed zegt het Bloemendaalse college verder niets. Frans de Bueger vindt dat erg jammer, zo heeft hij de commissie al laten weten. De Bueger hoopt, laat hij weten, ,,dat in navolging van de vroegere Raad van Bennebroek

de gemeente Bloemendaal ook dit estafettestokje overneemt.’’

Volgende week bespreekt de Bloemendaalse commissie grondgebied de reactie van het college.

Heemstede

Het is de bedoeling dat de Heemsteedse commissie ruimte zich deze maand buigt over het uiteindelijke ontwerp-bestemmingsplan. Daarna mag iedereen tot begin april een zienswijze indienen, waarna de commissie zich met alle reacties in de hand plus de reactie van het college daarop nog een keer over het plan buigt om te kijken of er toch nog wat moet worden aangepast. In juni moet dan de gemeenteraad een besluit over het bestemmingsplan nemen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.