’Ik wil gezien en begrepen worden’

Kristen Stewart: ,,Ikheb in Europa mooie kansen gekregen.’’© Foto The Searchers

Marco Weijers

In ’Personal shopper’ werkt Kristen Stewart opnieuw samen met de regisseur die haar twee jaar geleden aan een Franse Oscar hielp. ’Clouds of Sils Maria’ van Olivier Assayas droeg eraan bij dat de voormalige Twilight-ster zich kon ontpoppen tot filmhuislieveling. Samen met haar eigen voorkeur voor ongebaande paden.

Geen plan

’Er heeft nooit een plan achter gezeten”, vertelt Kristen Stewart in Cannes, verwijzend naar haar transitie van bejubeld tieneridool naar een actrice die ook in artistieke kringen serieus wordt genomen. Eerder maakte haar optreden in Sean Penns ’Into the wild’ (2007) al duidelijk dat de nu 26-jarige Hollywoodster heel veel in haar mars had, maar de gekte rond de Twilight-films, haar veelbesproken relatie met tegenspeler Robert Pattinson en rollen in actievehikels als ’Snow White and the huntsman’ (2011) overschaduwden haar acteerkwaliteiten.

Inmiddels lijdt haar reputatie daar nauwelijks meer onder „De eerste stap naar waar ik nu ben, is denk ik gezet toen ik de Franse producent Charles Gillibert ontmoette op de set van ’On the road’. Hij is een man die ik sindsdien een beetje als mijn grote filmbroer ben gaan beschouwen. Amerikanen hadden al een halve eeuw geprobeerd het beroemde boek van Jack Kerouac te verfilmen, maar uiteindelijk was er een Fransman nodig om dat project daadwerkelijk van de grond te krijgen. ’Dude, hoe zit dat?’ wilde ik van hem weten.”

Risico’s

„Gillibert vertelde me dat in dit vak alles draait om risico’s nemen. En dat je vooral bereid moet zijn om dat te doen. In Amerika is dat binnen de filmindustrie niet vanzelfsprekend. Producenten willen het liefst in projecten stappen waarbij succes min of meer verzekerd is. Terwijl Charles me vertelde dat hij zichzelf liever vergelijkt met de eerste astronauten die een reis naar de maan maakten. Zij wisten ook niet wat ze konden verwachten, wat ze deden was levensgevaarlijk, maar toch hadden ze de moed om te gaan. Dat vond ik een inspirerende gedachte.”

„Ik heb gemerkt dat er bij Europese filmmakers een grotere bereidheid is om niet alleen op zeker te spelen. Dat trekt me aan. En mede dankzij Charles Gillibert heb ik hier ook allerlei mooie kansen gekregen. Zo was hij degene die mij voorstelde aan Olivier Assayas, met wie ik nu twee films heb gemaakt waarop ik trots ben.”

Speelde zij in Assayas’ ’Clouds of Sils Maria’ al de persoonlijk assistente van een acteerdiva (Juliette Binoche), in de titelrol van ’Personal shopper’ stelt zij zich opnieuw dienstbaar op.

Bijzonder

„Zelf heb ik geen ervaring met iemand die al mijn boodschappen doet. Zelfs in Hollywood is die functie geloof ik tamelijk bijzonder. Een stylist heb ik wel, nog steeds dezelfde als toen ik veertien was. Zij helpt me om goed voor de dag te komen. Het kiezen en regelen van mijn outfits, die ik overigens meestal te leen heb, is namelijk behoorlijk tijdrovend en niet te combineren met mijn werk als actrice. Bovendien is het heerlijk dat een stylist die jou zo goed kent, kleren selecteert die jouw persoonlijkheid onderstrepen. Waardoor ik me een stuk zekerder voel als ik erin rondloop. Klinkt misschien oppervlakkig, maar zo zie ik dat zelf niet. Ik heb gewoon een grote waardering voor schoonheid en esthetiek.”

Ook haar personage in ’Personal shopper’ lijkt aan zelfvertrouwen te winnen als zij zich stiekem in de designkleding van haar glamoureuze opdrachtgeefster hijst.

Stewart: „Dat voelde als een bevrijding, zeker voor iemand als Maureen die zich volledig heeft opgesloten in zichzelf. Zij mist haar overleden tweelingbroer zó erg, dat ze hem min of meer begint te imiteren. In het dagelijks leven verbergt zij daarom al haar vrouwelijkheid, maar op dat moment in de film geeft zij die kant van zichzelf weer even de ruimte. De hele tijd lijkt ze slechts woorden te kunnen stamelen, terwijl het in die scène is alsof zij zingt.”

Kwetsbaarheid

„Juist uit het tonen van haar eigen kwetsbaarheid put Maureen nieuwe kracht, hoe tegenstrijdig dat misschien ook klinkt. Als actrice herken ik dat. Mezelf bloot geven, dat is het enige wat ik wil. Ik wil gezien, geaccepteerd en begrepen worden. Dat ik daarbij in dit geval ook letterlijk uit de kleren moest, vond ik geen probleem”, lacht Kristen Stewart. „Want preuts ben ik niet.”

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.