Wethouder moet huiswerk overdoen om karaker Bloemendaal te behouden

Richard Kruijswijk.© Archief

Annemieke Windt
Bloemendaal

Wethouder Richard Kruijswijk moet een deel van zijn huiswerk over doen om te zorgen dat ook na de invoering van de omgevingswet het karakter van Bloemendaal behouden blijft.

Met de nieuwe omgevingswet die in 2019 in werking treedt wil het rijk procedures voor bouwplannen eenvoudiger maken. Eigenaren hoeven geen sloopvergunning meer aan te vragen als ze een nieuwe woning willen neerzetten in plaats van een oude.

Dat staat op gespannen voet met het streven van de gemeentepolitiek in Bloemendaal om alles juist zoveel mogelijk te houden zoals het is.

Vandaar dat er nu gewerkt wordt aan eigen beleid om vast te leggen wat binnen de gemeente wel en niet mag worden gebouwd. ,,We willen vasthouden aan wat we nu in bestemmingsplannen hebben opgenomen”, laat Kruijswijk weten.

Bijgebouwen

De commissie Grondzaken had dinsdag nog grote moeite met drie nota’s die ervoor moeten zorgen dat Bloemendaal zoveel mogelijk blijft zoals het nu is. Het gaat om nota’s over villawijken, bijgebouwen en de ruimtelijke beoordeling.

Volgens de partijen spreken de nota’s elkaar tegen of zorgt de inhoud op punten voor onduidelijkheid. Zo leidt de vraag wat nou en niet tot de bijgebouwen van een villa wordt gerekend tot verwarring, omdat twee nota’s twee verschillende definities lijken te bevatten.

De VVD is er niet gerust op dat het beschermde dorpsgezicht in de nieuwe situatie intact blijft.

Door het aanwijzen van karakteristieke panden in het bestemmingsplan wil het college voorkomen dat er monumentale panden worden gesloopt. Sloop- en nieuwbouw van modernere villa’s mag wel, mits die aansluiten bij de omgeving.

Zwembad

Voor eigenaren van villa’s verandert er wel het een en ander. Zo mogen ze voortaan geen nieuwe bijgebouwen neerzetten om een overdekt zwembad in aan te leggen.

,,We gaan ervan uit dat villa-eigenaren wel genoeg ruimte hebben om in de bestaande gebouwen een zwembad te plaatsen”, vindt de wethouder. Het wordt wel mogelijk om het bouwvlak iets te verschuiven bij nieuwbouw.

Een andere verandering is dat bestaande villa’s voortaan horizontaal mogen worden gesplitst. Dat houdt in dat er andere bewoners op de eerste etage kunnen wonen dan op de begane grond. Nu wordt bij een splitsing van een villa het gebouw verticaal opgedeeld.

Goede zaak

Wat blijft is dat een villa in niet meer dan twee woningen mag worden opgedeeld. De meeste partijen vinden dat een goede zaak. Alleen de PvdA en Hart voor Bloemendaal zouden willen dat er meer appartementen in villa’s komen.

Volgens Jerker Westphal van D66 is in veel gebouwen splitsing niet meer nodig om ervoor te zorgen dat villa’s bewoond blijven. ,,Er is weer een markt voor villa’s. Gezinnen willen graag in villa’s wonen.”

De partij mist in de nota over de villawijken aandacht voor de openbare ruimte. ,,Niet alleen de gebouwen bepalen het karakter van een villawijk, maar ook alles erom heen.” Het onderwerp komt na de zomer opnieuw op de agenda.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.