Geen puf meer om door te gaan met Bob's Place Heemstede

Bob Divendal in 2011, toen zijn zaak twee keer werd beroofd. Archiefoto

Bob Divendal in 2011, toen zijn zaak twee keer werd beroofd. Archiefoto

Judy Nihof
Heemstede

Nee, hij is niet failliet. De fut was er gewoon uit bij Bob Divendal (39). Onlangs stopte de ondernemer met zijn restaurant Bob’s Place aan het Wipperplein in Heemstede. De inventaris wordt deze week geveild.

Divendal is nu chef-kok in een restaurant in Bergen aan Zee. ,,Voorlopig blijf ik lekker voor een baas werken.’’

Er was volgens Divendal niet één bijzondere reden om te stoppen met zijn restaurant aan het Wipperplein. ,,Het was alles bij elkaar. Het feit dat ik er mijn eentje voorstond, de economie die achteruit ging, de berovingen. Op een gegeven moment was ik dag en nacht met de zaak bezig. Ik had totaal geen privéleven meer en raakte opgebrand. Als je dan merkt dat je er écht geen zin meer in hebt, dan moet je eieren voor je geld kiezen.’’

Op je hoede

Samen met zijn partner opende Divendal negen jaar geleden restaurant Cozy. Tweeënhalf jaar geleden liep de relatie op de klippen en moest de ondernemer de zaak alleen runnen. ,,Dan ben je overgeleverd aan parttimers. Die overigens hun uiterste best hebben gedaan.’’

In 2011 werd Divendal twee keer binnen enkele maanden beroofd van zijn kluis met de dagopbrengst. Beide keren bikten dieven de kluis, die met stevige bouten vastzat, uit de muur. De dieven moeten volgens hem bekenden zijn geweest, want ze wisten precies waar ze moesten zijn. ,,Daarna stond ik niet echt lekker meer in mijn zaak’’, zegt Divendal. ,,Je bent continu op je hoede.’’

Roer om

Vorig jaar september gooide de horeca-ondernemer het roer radicaal om. Hij veranderde de inrichting, de formule en de naam van zijn zaak. Met Bob’s Place richtte Divendal zich op minder bewerkelijke gerechten, zoals hamburgers en spareribs, die hij ook liet thuisbezorgen. Maar Bob’s Place kwam nooit echt goed van de grond. Darvoor ontbrak het Divendal aan energie. In december organiseerde de ondernemer in zijn restaurant nog een opmerkelijk evenement: een kerstdiner voor minderbedeelden.

Er is een last van Divendal afgevallen sinds hij besloot met de zaak te stoppen. Een nieuwe baan als kok was snel gevonden. ,,Het is heerlijk om met een schone lei te beginnen. Al moeten er nog wel wat dingen worden afgehandeld.’’

Zijn huisbaas kocht de goodwill van het restaurant en via een veiling hoopt Divendal nog wat terug te krijgen voor zijn spullen. ,,Ik had de inventaris ook via Marktplaats te koop kunnen zetten. Maar met zo’n veiling is het bijna honderd procent zeker dat alles wordt verkocht.’’

Vliegtuig

Teruggaan naar Bonaire, waar Divendal in het verleden een paar jaar werkte, was voor de kok geen optie. ,,Het liefst zou ik morgen op het vliegtuig stappen. Maar mijn kinderen wonen hier. Die wil ik niet in de steek laten.’’

Aan een eigen zaak moet Divendal even niet denken. ,,Maar ik zeg nooit nooit. Ik heb zoveel dingen geleerd in die negen jaar. Het zou zonde zijn om die kennis niet nog een keer te gebruiken.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.