Een beeld van vervlogen tijden

Richard Yates© Foto Jill Krementz

Sonja de Jong

Met de publicatie van ’Voorbije liefdes’ is nu voor het eerst het vrijwel complete werk van de Amerikaanse auteur Richard Yates (1926-1992) in het Nederlands verschenen.

Tijdens zijn leven trok zijn werk weinig aandacht. Pas toen een criticus in 1999, zeven jaar na de dood van Yates, een essay schreef over zijn werk, nam de belangstelling toe. Zozeer zelfs dat regisseur Sam Mendes Yates’ eersteling, ’Revolutionary Road’, in 2008 verfilmde, met Kate Winslet en Leonardo DiCaprio. Het vormde het begin van een Yates-revival, in Amerika, maar ook elders. In Nederland pakte De Arbeiderspers de uitdaging op en liet alle romans en een verhalenbundel van Yates vertalen. Het onlangs verschenen ’Voorbije liefdes’ is het laatste deel in die acht boeken omvattende reeks.

Hetzelfde thema

Eigenlijk gaan al zijn boeken over hetzelfde thema: jonge mensen die dromen van groots en meeslepend leven, maar geleidelijk ontdekken dat de realiteit minder opwindend is.

Dat verhaal vertelde hij in zijn eerste roman uit 1961, ’Revolutionary Road’ en het was meteen zijn beste boek. De daarna volgende zes romans zijn, ook al zijn het altijd weer trefzekere sfeertekeningen, niet meer dan zwakke afspiegelingen van dat eerste boek. Dat geldt ook voor ’Voorbije liefdes’ uit 1984.

Het verhaal begint eind jaren veertig. De ambitieuze Michael Davenport droomt ervan een beroemd schrijver te worden. Hij wordt verliefd op Lucy, ze trouwen, krijgen een dochter en om in het dagelijks onderhoud te voorzien neemt Michael een baan aan als tekstschrijver.

Het schrijver worden lukt niet erg, het huwelijk loopt stuk en daarna volgen we Michael en Lucy als ze apart van elkaar proberen een nieuw leven op te bouwen.

Terwijl Lucy vergeefs probeert om zichzelf met acteren, schrijven en schilderen als kunstenaar te bewijzen, krijgt ook Michael de nodige klappen te verwerken.

Yates brengt een tijd tot leven waarin vrouwen thuis zitten, terwijl de mannen werken. Hij weet vooral Michael met zijn welhaast ziekelijke drang naar erkenning mooi neer te zetten.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.