Scepsis over plannen voor Manpadslaan Heemstede

Sjaak Smakman
Heemstede

Na de zomer moet meer duidelijk worden over de toekomst van het Manpadslaangebied. Wethouder Sebastiaan Nieuwland gaat de komende maanden om tafel met de grondeigenaren en alle andere betrokkenen om te kijken naar de haalbaarheid van het model om een open groene inrichting te betalen met woningbouw aan de noord- en zuidrand van het gebied.

Een groot pijnpunt in het model is dat de volkstuinen aan de Herenweg en de Manpadslaan voor een groot plaats moeten maken voor woningbouw. De volkstuinders voelen zich enorm in de kou gezet, al kregen ze donderdag in de raad wel steun van CDA en PvdA.

CDA’er Marieke Waterlander liet donderdag tijdens de raadsvergadering weten dat haar partij alleen akkoord met het plan als Nieuwland kans ziet met de volkstuinders en deal te sluiten waar ook die tevreden over zijn. PvdA’er Sjaak Struif benadrukte dat de volkstuinen voor de sociaal-democraten groen gebied zijn.

Huizen

Voorzitter Ineke van Huissteden liet na afloop nog eens weten niets te zien in het plan. ,,Zestien jaar lang was het uitgangspunt dat wij zouden blijven zitten waar we zitten. Daar zullen we ons hard voor blijven maken. Wij vinden het ook gewoon een slecht plan, omdat er onvermijdelijk veel meer bebouwing komt.’’

Dat laatste is ook de vaste overtuiging van vertegenwoordiger Willem Meuwese van de ontwikkelaars en grote grondeigenaren Parck Manpad en Synchroon. Niet alleen moeten de volkstuinders daarin verkassen, ook het kassenbedrijf van Admiraal moet verhuizen.

Het bedrijfsverzamelgebouw aan de Herenweg moet bij voorkeur worden gesloopt en daarnaast moeten de twee ontwikkelaars ook nog worden uitgekocht. ,,Dat kost allemaal veel geld en dat betekent dus veel meer bebouwing’’, aldus Meuwese donderdag.

Onduidelijk

Voorzitter Maria Wiebosch van de stichting Manpadslaangebied is positiever. ,,Wij zien veel kansen in dit model. We zijn ook blij dat de gemeente hier nu weer de dienst uitmaakt in plaats van de projectontwikkelaars en we willen graag meedenken om dit plan haalbaar te maken, bijvoorbeeld door het oprichten van een coöperatie.’’

Lastig punt is volgens haar wel dat het volstrekt onduidelijk is wat het model gaat kosten en hoeveel en wat voor soort woningen je moet bouwen om het plan te betalen.

Dat laatste was ook een belangrijk punt voor de gemeenteraad. Met name HBB’er Annelies van der Have drong aan op meer openheid op dat punt, ook al omdat er in het dorp allerlei bedragen en aantal woningen de ronde doen.

Nieuwland wil daar echter voorlopig niet van weten: ,,Dan schiet ik in mijn eigen voet.’’ Wellicht dat er na de eerste ronde van gesprekken met alle partijen wat meer duidelijk kan worden gegeven, zegde hij nog wel toe. Maar dat wordt op zijn vroegst half september.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.