Slagveld in winderige polder

Jeff Vermeulen wint in de sprint. Foto United Photos/Toussant lLuiters

Govert Wisse
Hoofddorp

Coen Vermeltfoort had het gistermiddag in Hoofddorp niet alleen druk met fietsen, maar ook met zoenen. Na de eerste etappe gaat hij in drie klassementen aan de leiding in Olympia's Tour.

En dat betekende dat Vermeltfoort even zovele keren op het podium in hartje Hoofddorp de kussen in ontvangst mocht nemen van de rondemissen Daisy Vlasman en Romy van der Hoorn. De kans is groot dat Vermeltfoort de blondines vanmiddag in Alkmaar, de volgende finishplaats, weer tegenkomt tijdens de huldiging. Ze reizen een week lang met het wielercircus mee door Nederland. Het is vooral veel rondhangen en wachten. Daisy Vlasman: ,,Maar ik vind het leuk om te doen. Vooral als er leuke jongens tussen zitten, is het top.''

Zoenen

Vermeltfoort kreeg de meeste zoenen op de wang, maar vermoedelijk hadden de acht renners vlak voor de bezemwagen meer behoefte aan een beetje aandacht dan de klassementsleider, die overigens volgens de speaker als een 'duivel in een vat wijwater' had gereden.

De eerste etappe in de 61ste Olympia's Tour leek op papier weinig spanning te bieden. In de praktijk liep het gistermiddag op de rechte polderwegen in Haarlemmermeer door de wind en de regen uit op een slagveld. Achter de omvangrijke kopgroep, waarin Jeff Vermeulen de eindsprint won en waarvan ook Hoofddorper Mitchell Huenders deel uitmaakte, viel het peloton in groepjes uiteen.

Gewonde bil

De Amerikaan Allister Ratcliff bij voorbeeld kwam op ongeveer een kwartier achterstand binnen met een kapot gescheurde wielerbroek. Zijn rechterbil lag open. Ver achter hem finishte nog een groepje moegestreden Nieuw-Zeelandse renners.

Peter Pieters, bondscoach van de Belgische baanploeg, was daar niet verrast door. ,,Die dachten waarschijnlijk onderweg: bekijk het maar. Buitenlanders vinden Olympia's Tour een heel nerveuze bedoening door het rijden in waaiers.'' Pieters zat vorig jaar in de ploegleiderswagen, omdat zijn Belgische renners meededen. Nu was de Zwanenburger aanwezig als toeschouwer en bovendien als vader van deelnemer Roy Pieters. ,,Mijn baanploeg doet dit jaar mee aan een grote ronde in Ierland in plaats van Olympia*s Tour. Die Ierse koers duurt langer en dat komt ons beter uit in de opbouw'', zei Pieters in afwachting van de renners.

Hijzelf beleefde dertig jaar terug als talent een topweek in Olympia's Tour. ,,Ik won de eerste etappe in Hillegom, was twee keer tweede en werd eerste in het puntenklassement. En toen was Olympia's Tour nog echt Olympia's Tour. De ronde duurde toen langer.''

Van der Kolk

Andere bekende toeschouwer was gisteren Kirsten van der Kolk. Ze keek toe vanuit de VIP-tent, waar de Hoofddorpse ondernemerswereld en politiek onder het genot van een biertje, een wijntje en een sateetje met elkaar de laatste roddels bespraken. Van der Kolk was als inwoonster van Zwanenburg en olympisch roeikampioene van 2008 uitgenodigd.

Ze blijkt als roeister wel degelijk iets te hebben met wielrennen. ,,In de tuin van elke roeier staat een racefiets voor een alternatieve training. Nereus houdt elk jaar een fietswedstrijd om het IJsselmeer voor clubmensen. Een half jaar geleden heb ik daaraan meegedaan met vijf andere meiden. Die waren beter in conditie. O man, op het laatst reed ik op mijn tandvlees door de polder. Ik heb ook deelgenomen aan het WK wielrennen voor bedrijventeams. Ik zat in een ploeg met de andere gouden medaillewinnaressen Leontien van Moorsel, Daniëlle de Bruin en Nynke Smeets. Het idee was afkomstig van Van Moorsel. Die wedstrijd had plaats in Limburg. We deden het niet zo best. Eentje van onze ploeg kon niet klimmen en ik durfde niet te dalen. Ik ben ooit op de fiets gevallen in de Sierra Nevada in Zuid-Spanje. Sindsdien heb ik angst als ik van een berg af moet'', aldus Van der Kolk die tegenwoordig bondscoach van de dames twee zonder is.

Vanuit de VIP-tent kon ze niet zien hoe de beide rondemissen ook Johim Ariesen kusten. Hij is leider van het vreemdste klassement. Ariesen werd gehuldigd als eerste bergkoning en dat na een rit onder zeeniveau. Omdat hij gisteren op de Randweg in Noordwijk als eerste bovenkwam, heeft hij de bergtrui in handen.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen