Restaurant N.A.P. in Bloemendaal focust op groente en vis

Gastheer Jimmy Dobbelaar (links) met chefkok Jordy Schraven: terug op de basis.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Judy Nihof
Bloemendaal

Met restaurant N.A.P. is Jimmy Dobbelaar (30) terug op de plek waar zijn horecaloopbaan begon: op Kerkplein 16A. Tot 2003 runden zijn ouders op dit adres de populaire Franse brasserie Terra Cotta. ,,Vijftien jaar lang zat Terra Cotta elke dag vol. De mensen stonden búiten. Het zou mooi zijn als wij dat ook elkaar krijgen.’’

Vis en groente

N.A.P opent zaterdag 20 mei zijn deuren. Samen met chef-kok Jordy Schraven (24) is gastheer-sommelier Dobbelaar een restaurant begonnen dat zich focust op vis en groenten, al kunnen ook vleeseters er terecht. Dobbelaar: ,,Mijn idee was aanvankelijk om een goed visrestaurant te beginnen. Dat is er niet in de omgeving. Dat we ons ook richten op groentegerechten komt door de vegetariërs in mijn schoonfamilie. Wat die te eten krijgen in restaurants vind ik vaak abominabel.’’

Kok Jordy Schraven kookt op de klassiek Franse manier ’met invloeden overal vandaan’. Zware kost vind je niet in N.A.P. ,,We spelen in op de wat gezondere trend.’’

Op de menukaart staan tien wat kleinere gerechten en vier á zes hoofdschotels. ,,Daar kunnen gasten van bestellen wat ze willen. Alleen kleinere gerechten bestellen kan ook.’’

Horecaervaring deden de kersverse compagnons de afgelopen jaren in ruime mate op. Dobbelaar begon als 15-jarige in de afwaskeuken van het restaurant van zijn ouders, waarna hij verder opklom. Als gastheer trad hij uiteindelijk in de voetsporen van vader Henny. ,,Mijn vader was echt een begenadigd gastheer. Daar hoor je mensen nog steeds over.’’

Terra

Na bij diverse restaurants in Amsterdam te hebben gewerkt, keerde Dobbelaar terug naar Kerkplein 16A in Bloemendaal, om te werken voor Matthieu Kellenaers in diens restaurant Terra. Daar leerden Dobbelaar en kok Schraven elkaar kennen.

Met Terra liep het overigens uiteindelijk niet goed af. In 2016 kreeg Kellenaers problemen. Het restaurant sloot in augustus.

Kok Jordy Schraven was inmiddels bijna twee jaar in dienst bij restaurant RIJKS in Amsterdam als ‘chef de partie’, toen Jimmy Dobbelaar hem vroeg om samen een zaak te beginnen. ,,Voor mij was dat altijd al een droom’’, zegt Dobbelaar.

Voor Schraven gold dat niet. ,,Ik had het naar mijn zin bij RIJKS, dat in december nog een Michelinster had gekregen. Ik heb er heel veel geleerd. Dus ik moest er wel even over nadenken.’’

Renovatie

Nu is hij blij dat hij aan het avontuur is begonnen. Of de kok bij N.A.P. ook voor een Michelinster gaat? ,,Dat houdt me op dit moment helemaal niet bezig. Eerst een volle zaak zien te krijgen.’’

Wat vinden Dobbelaars ouders ervan dat hun zoon nu zijn eigen zaak heeft op de plek waar ze ooit zelf succesvol waren? ,,Apetrots zijn ze. En heel betrokken. We hebben een volledige renovatie achter de rug en daar hebben ze ons erg bij geholpen.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.