Midstay Estafette in Hoofddorp officieel open

Wethouder Tom Horn (rechts) en Ymere-regiomanager Remco Pols tussen bewoners van de midstay Estafette.

Wethouder Tom Horn (rechts) en Ymere-regiomanager Remco Pols tussen bewoners van de midstay Estafette.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Bart Boele
Hoofddorp

Estafette is de toepasselijke naam die aan de zogenaamde midstay in de Hoofddorpse wijk Floriande is gegeven.

In de voormalige dependance van het Haarlemmermeer Lyceum aan de Fanny Blankers Koenlaan kunnen mensen twee jaar op adem komen. Meestal gescheiden vrouwen met minderjarige kinderen die nergens terecht kunnen.

,,Tot nu toe hadden we ook opvang’’, zegt woonwethouder Tom Horn (PvdA) bij de officiële opening van het pand, ,,maar dan in hotels of vakantieparken. Dat is geen ideale situatie met jonge kinderen. Na een scheiding zijn mensen aangewezen op familie en kennissen, maar sommigen komen acuut op straat te staan. Daar is dit een mooie noodoplossing voor.’’

Mooi is het zeker. Er zijn negentien driekamer appartementen in het pand ingericht. Een grote woonkamer, een slaapkamer, een kleine slaapkamer en een douche, laat een van de bewoners zien. ,,Ik heb woensdag de sleutel gekregen’’, vertelt ze en ook dat ze blij is hier tot rust te komen. ,,De afgelopen maanden hebben we op de camping gestaan. Dat was wel even leuk, maar in de winter zitten we hier een stuk beter’’, vertelt de moeder van drie jonge kinderen.

Forza-raadslid Michel van Dijk is bij de opening van het pand en de onthulling van de naam. Hij zette de hulp voor ’spoedzoekers’ op de politieke agenda in Haarlemmermeer. Drie jaar geleden kwam hij een groep van vijftien (bijna) dakloze moeders met kinderen op het spoor. Soms woonden ze in een auto, een enkeling vond onderdak in een bejaard plezierjacht en anderen sliepen bij wildvreemden in huis.

,,Voor ons is dit een nieuw project’’, zegt regiomanager Remco Pols van verhuurder Ymere, ,,dit is de eerste midstay van Nederland die open gaat.’’ Makkelijk was de voorbereiding niet omdat gemeente en corporatie werden beperkt door wettelijke regels. De gemeente mag geen woningen verhuren en een corporatie mocht geen tijdelijke huurcontracten afsluiten. Dat is inmiddels allemaal opgelost. Bijna alle appartementen zijn al verhuurd voor een prijs rond de achthonderd euro.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.