Steppen is rock-’n-roll

Mirjam van Twisk

Steppen lijkt niet rock-'n-roll. Maar daar blijken we ons in te vergissen. Herman Brood deed het ook. In zijn traditie maken we een rondje op de step, door Broods geboorteplaats Zwolle.

Herman Brood, artistiek multitalent maar dwars als het op leren aankwam, had geen rijbewijs. Dat was misschien maar beter ook. Vaker wel dan niet verkeerde hij onder invloed, van drank en drugs. Op de step kon Brood niet zo veel kwaad, was hij hooguit een gevaar voor zichzelf.

De Zwollenaren raakten door de jaren heen gewend aan de 'vreemde vogel', al was er zelfs tot ver na zijn dood in 2001 discussie op welke manier de muzikant en schilder moest worden herdacht in zijn geboorteplaats. Een borstbeeld op het Grote Kerkplein, voor het stadhuis, was te omstreden voor de burgers en het stadsbestuur. ,,Ik kom uut Zwolle, vette pech'', zei Brood zelf over zijn moeizame relatie met zijn geboortestad.

Durf

Tegenwoordig durft Zwolle meer. De recente uitbreiding van Museum de Fundatie geeft daar blijk van. Op het klassieke gebouw is een betoverende, hypermoderne koepel gebouwd. Alsof er net een zeppelin of ufo op geland is. Brood had het allicht prachtig gevonden.

We passeren het museum tijdens onze steproute door het centrum. De toer werd bedacht door Henk van Voorneveld van MarketingOost, verantwoordelijk voor de toeristische ontwikkeling in Overijssel. In Broods biografie wordt uitgebreid over diens steptochten door Zwolle verhaald. Voor Broodje gezond maakte hij met vriend Bart Chabot een sentimental journey door de stad. Dat moesten anderen ook kunnen beleven.

Bij Scholten Tweewielers, schuin tegenover het stadhuis, halen we de steps op. Voor we vertrekken, laat Van Voorneveld ons nog De Weeme zien, een prachtig, leegstaand pand. Hier zou in de toekomst een heuse Brood Experience moeten verrijzen. De tijd zit echter niet mee. Weliswaar is er genoeg aandacht voor Brood, en wordt hij in de stad meer gewaardeerd als kunstenaar, de economische situatie dwarsboomt het initiatief.

Dan maar op pad. We zoeken ons ritme en glijden in hoog tempo langs de diverse 'pleisterplaatsen' van Brood. De handige kaart in het voor de steproute vervaardigde boekje brengt ons langs De Sassenpoort en De Peperbus, monumenten uit de Zwolse historie. We passeren de scholen waar Brood vanaf getrapt werd. En het belastingkantoor waar hij zijn schulden met kunst mocht afbetalen.

Na een half uurtje steppen, worden we bij café Stroomberg met open armen ontvangen. De eigenaar heeft direct door waarvoor we komen – onze vervoersmiddelen verraadden ons. Het terras zit vol, maar de waard creëert een extra plekje voor ons. We drinken een glas cointreau, in de geest van Herman. De kunstenaar kwam als kleine jongen al bij het café. Met zijn vader keek hij er naar voetbalwedstrijden. Later kwam hij er ook nog vaak. ,,Dan kwam hij aan met een papegaai op zijn schouder. Vaak had hij geen drank meer nodig.''

Rekeningen

De Zwolse horeca kende Brood goed. In tal van cafés betaalde hij zijn rekeningen met tekeningen, schetsen of schilderijen. Bij Hotel Wientjes is onlangs, na een ingrijpende renovatie, de speciale Broodsuite helaas gesneuveld. Zelf had Brood een haat-liefdeverhouding met het hotel. Hij verbleef er graag, maar maakte het soms te bont. Zo werd hem ooit tijdelijk de toegang ontzegd toen hij na een lange nacht net iets te veel injectiespuiten had laten rondslingeren.

Het borstbeeld van Brood is ook uit het straatbeeld verdwenen. Dat is meer dan jammer. Het Zwolse poppodium Hedon, waar wel plek voor een buste was, wordt verbouwd. Ivo de Lange van IQ Kunstuitleen, beschermer van Broods erfgoed, vond het te link worden. Angst voor stropers, op jacht naar kostbare metalen of Brood-souvenirs, maakte dat de buste nu in zijn galerie aan de Marsweg, een eindje weg van de Zwolse binnenstad, staat. Het is een hele rit op de step. Brood zou vast twee of drie serieuze drinkpauzes hebben ingelast.

Wat & Waar

Het Herman Brood Steparrangement is te boeken bij de VVV in Zwolle.Het arrangement omvat een step, een handige, informatieve routegids en een bon voor een kopje koffie met cointreau bij café Stroomberg.

De route duurt 2 tot 2,5 uur en is alle dagen in de week te maken, behalve op zondag. Vertrekken kan vanaf 10 uur. Het Herman Brood Steparrangement kost 19,75 euro per persoon. Minimaal twee, maximaal twintig personen.

Meer weten? Zie www.overijsseltrips.nl.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.