Een volk apart

Paul van der Kooij

Limburgers, ze vormen toch echt een volk apart. Bedenk ik in een hoekje van de nieuwe aspergeloods in Lijnden. Het ene moment zit ik daar met de nestor van het gebeuren, moeder Maria, voor het straalkacheltje dat ze daar heeft opgesteld voor stille momenten.

Het volgende moment bevind ik me plotsklaps in een soort van Limburgse reünie. Want klant Petronella blijkt uit hetzelfde Velden te stammen als Maria Heger. Ze mag dan geboren en getogen zijn in Amsterdam, haar hart blijkt in het land van haar voorouders te liggen. Toen ze hoorde van het Veldense initiatief, moést ze de Ringvaart overwippen.

Voordat we het weten, zitten haar man en ik er als buitenstaanders bij. Want het gesprek gaat over het ’schone’ Velden, tante Annie, het café van de Hegers aan de rijksweg en natuurlijk over asperges.

Toen deze Van den Hombergh een man trof zonder Limburgse roots, had die niets met die groente. Al snel gaf die Jan van Seumeren zich gewonnen en is het ook voor hem een gegeven: in het seizoen ga je ’ze’ met de auto halen, kisten vol. Zo zei zijn schoonzus laatst nog: ’We moeten er weer heen’.

Ze denken dan ook dat het heel wat autokilometers gaat schelen. Al zullen ze heus nog wel naar het zuiden afzakken. Want als je moet, dan moet je…

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.