A380 echt stiller dan een Boeing 747

schiphol

Het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, de A380, is daadwerkelijk stiller dan vergelijkbare toestellen. Dat is gebleken uit geluidsmetingen in de omgeving van Schiphol tijdens bezoek dat de Airbus half juli bracht.

Het bezoek van het testtoestel van Airbus op 15 juli aan Schiphol bood meteen een goed moment om de herrie te meten. Langs de baan zijn geen controleurs neergezet, maar het bewonersaanspreekpunt Schiphol (BAS) heeft gewoon gebruik gemaakt van de al bestaande meetpunten die Schiphol rond de luchthaven heeft staan. Zo kon precies worden uitgelezen hoeveel dit type maakte en hoeveel herrie er uit andere vliegtuigen op die dag kwam.

Hoewel de eerste metingen van de Airbus A380 gunstig lijken, maakt BAS wel de kanttekening dat het vliegtuig op de promotievlucht naar Schiphol niet volgeladen was. Er zat wel veel testapparatuur in en een aantal vaten gevuld met water om voor extra gewicht te zorgen, maar het toestel had niet zijn maximum startgewicht van 560 ton.

Om echt goed te kunnen vaststellen, hoeveel geluid de A380 maakt, moet gewacht worden op een reguliere vlucht op Schiphol.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.