Geen laserlichten tegen meeuwenoverlast in Haarlem

Meeuwen hoeven in Haarlem niet te vrezen voor laserlichten. Foto Rick Taekema

Rick Taekema
Haarlem

Het college van B en W heeft besloten geen lasers te gebruiken om de meeuwenoverlast te verminderen.

Het college onderzocht de maatregel naar aanleiding van vragen van het CDA. B en W geven de voorkeur aan andere maatregelen, zoals het voerverbod, het ondergronds verzamelen van afval, plaatsen van netten of het sinds dit jaar toegestane vervangen of behandelen van meeuweneieren.

Een van de redenen is dat het effect van de lasers minimaal zou zijn. Deze conclusie trekt het college niet uit tests in stedelijk gebied, maar volgens een woordvoerder is het een aanname op basis van de werking van laserapparatuur rond akkers en vliegvelden.

Geblokkeerd

Volgens het college is het gewenste effect in een stadse omgeving beperkt, omdat de afmetingen van gebouwen doorgaans divers zijn. Hierdoor wordt de laserstraal geblokkeerd en beschijnt het licht een beperkt gebied.

Alleen in grote open ruimtes, zoals bij vlakke daken, kan het frequent en onregelmatig schijnen meeuwen dusdanig storen, waardoor ze eventueel vertrekken. Daar komt bij dat de lasers overdag geen effect hebben en er te veel onduidelijkheid is over juridische aspecten.

Laserkanonnen

Bij grootschalig gebruik van ’laserkanonnen’ verwacht het college verder negatieve effecten voor andere vogels. Handmatige besturing van de apparaten zou te duur zijn. Daarnaast zijn de lichten ook schadelijk voor mensen, wanneer er recht in wordt gekeken, ook indirect via weerkaatsing.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.