Bakenessergracht gaat kaal de zomer in

De eerste lindeboom langs de Bakenessergracht sneuvelt.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Jacob van der Meulen
Haarlem

Wat de natuur in tientallen jaren schept doet een motorzaag in luttele seconden teniet. Zoals maandagmiddag op de Bakenessergracht waar acht lindes sneuvelden in verband met restauratie van de bouwvallige kade.

Jarenlang hebben bewoners van de Bakenessergracht, verenigd als Vrienden van de Bakenes, strijd geleverd met de gemeente over de kap van de lindes. Maar uiteindelijk zijn ze met elkaar tot een vergelijk gekomen op een manier die als voorbeeld van goed bestuur en burgerparticipatie kan dienen.

Esther Maarsen van de Vrienden van Bakenes is lovend over de recente samenwerking met de gemeente die de vastgelopen verhoudingen weer vlot trok. ,,Dat kon omdat we uiteindelijk een gemeenschappelijk plan hebben uitgewerkt. Daarbij werd een deskundige van de bewoners betrokken bij de advisering van de restauratie van de kademuur en de bomen. De belangen van de bewoners, zoals bijvoorbeeld de veiligheid van de woningen, werden daardoor gewaarborgd. Dan is het wel heel spijtig dat de bomen weg moeten. Bij menigeen zal daar een traantje over vloeien.’’

Bewoners zijn door de gemeente meegenomen naar een boomkwekerij in het Brabantse Udenhout waar de vervangers van de huidige lindes staan. Maarsen: ,,Het zijn zeker geen sprietjes. De bomen zijn nu al een meter of zes hoog.’’

De Tilia mongolica oftewel de Mongoolse linde gaat de gesneuvelde bomen vervangen. Ook die is zeer geschikt als straatboom, heeft een piramidale kroon met sierlijke dunne afhangende bruinrode twijgen. Deze boom houdt een maand langer blad dan de Hollandse linde en de bladeren verkleuren mooi geel in de herfst.

Toen maandagmiddag de zaag in de lindes ging waren er nauwelijks buurtbewoners. De bomen werden afgevoerd naar het bedrijf Nederlands Hout in de Haarlemmer Kweektuin. Daar worden er stoelen, tafels of serveerplanken van gemaakt.

Dinsdag wordt aan de oneven kant van dit deel van de gracht de bestrating weggehaald. Daarna is het de beurt aan de kademuur die in deerniswekkende staat verkeert en al naar het water overhelt. Medio juli moet de klus klaar zijn. In het najaar worden de nieuwe lindes geplant. Ze komen in ondergrondse kratten te staan die er voor moeten zorgen dat de bomen veel voedingstoffen krijgen en snel groeien.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.