Hoofddorpse zet naaktfoto’s ex-hartsvriendin op Instagram

Wessel Mekking
Hoofddorp

Ooit waren de twee hartsvriendinnen. Een 20-jarige Hoofddorpse stond vrijdag terecht, omdat ze naaktfoto’s van haar voormalige vriendin op Instagram had gezet die afkomstig waren van diens smartphone.

De studente kreeg een werkstraf van vijftig uur opgelegd, waarvan dertig voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. Het slachtoffer wilde honderdduizend euro aan smartengeld, maar die eis werd afgewezen.

Volgens de verdachte ging het mis toen ze een relatie kreeg. Haar hartsvriendin begon zich ’claimerig’ te gedragen en was ’jaloers’. Ze zou haar zelfs hebben gechanteerd door te dreigen foto’s waarop ze feestend en in een kort rokje te zien was op internet te zetten. Volgens haar advocaat ’chantagemateriaal’, omdat ze overwoog zich te bekeren tot de islam.

Daarom wilde de Hoofddorpse de betreffende afbeeldingen van de smartphone wissen. De twee waren zulke goede vriendinnen dat ze zelfs de pincodes van elkaars telefoon kenden. ,,Ik wilde mijn spullen verwijderen’’, verklaarde de verdachte. Maar ze trof op de gestolen smartphone chats aan waarin negatief over haar werd gesproken.

Woede

Uit woede zette de Hoofddorpse foto’s en filmpjes van de smartphone van haar voormalige hartsvriendin op meerdere Instagram-accounts. Op een aantal ervan was ze naakt te zien. ,,Ik dacht daar niet over na’’, verklaarde de Hoofddorpse vrijdag voor de Haarlemse rechtbank.

De jonge vrouw, die een opleiding tot pedagogisch medewerker volgt, verkocht de smartphone voor vijftig euro. Toen ze inzag dat ze verkeerd had gehandeld, benaderde ze haar vroegere hartsvriendin. ,,Ik heb nog geprobeerd contact met haar te zoeken, maar dat liep uit op ruzie.’’

De gevolgen waren dan ook groot voor het slachtoffer. Ze was bang om in Hoofddorp over straat te lopen en zei dat ze zelfmoord overwoog.

Ernstig

De officier van justitie sprak van zeer ernstige feiten, waarvan de gevolgen voor het slachtoffer enorm zijn. De foto’s waarop ze naakt te zien is, zijn waarschijnlijk de rest van haar leven op internet te vinden.

De aanklaagster eist een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van vier weken, met een proeftijd van drie jaar. Ook vorderde ze een geheel onvoorwaardelijke werkstraf van zestig uur.

De politierechter legde de Hoofddorpse behalve de deels voorwaardelijke taakstraf van vijftig uur een boete van vijftig euro op. Ook moet ze een schadevergoeding van honderd euro betalen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.