Wellness voor dummy’s

© Ivo Vrancken/Beeldmaker

Van onze verslaggeefster

Toch zijn er ook mensen die alleen al bij het idee om een sauna te bezoeken in de stress schieten. Nergens voor nodig. Redenen om niet te gaan, zijn er altijd te vinden. En vooroordelen zijn er om weg te nemen.

De hele tijd in mijn blootje rondlopen, moet dat nou?

Nee, hoor, dat moet helemaal niet. Dat je tijdens een dagje wellness de hele tijd naakt bent, is een misverstand. Sterker nog, het grootste deel van de dag hou je gewoon je badjas aan. Alleen in de sauna zelf ben je even naakt. Wanneer zelfs dat te eng is, dan kun je altijd naar een speciale badkledingdag gaan (zie verderop).

Te heet?

Ik kan helemaal niet tegen hitte. Een saunabezoek is dan toch niets voor mij?

Tijdens een dagje wellness zit je niet de hele dag in een sauna van 90 graden. Sterker nog, een officiële saunaronde duurt gemiddeld een uur, daarvan zit je ongeveer tien minuten in een sauna. De rest van de tijd ben je aan het douchen, aan het afkoelen, iets lekkers aan het eten of aan het drinken, een boek aan het lezen in een van de vele relaxruimtes of ontspannen aan het dobberen in het zwembad. Het fijne is dat je een dag in kan delen hoe je dat zelf wilt. Er zijn trouwen ook lauwe sauna’s. En houdt je partner wel van de sauna, maar jij niet, dan kun je gerust meegaan. Is toch niets mis mee om extra lang te relaxen in een bubbelbad of een ontspannende massage te nemen?

Te koud?

Moet ik echt in zo’n ijskoud dompelbad? Daar ga ik niet in hoor.

Je bent niet de enige die daar tegen op ziet. Vergt ook wel even wat moed om in het ijskoude water te stappen. Veel gasten zien op tegen het afkoelmoment. Maar er is goed nieuws. Je bent namelijk absoluut niet verplicht om na elk rondje sauna een dompelbad of een ijskoude stortdouche te nemen. Afkoelen is wel belangrijk, maar dat kan ook in het zwembad of door een rondje te lopen in de tuin. Het is wel essentieel dat je de dag koel eindigt: zo sluiten de poriën van je huid weer.

Badpak, mag dat?

Ik hoef andere mensen niet naakt te zien. Dan kan ik zeker ook niet naar de sauna?

Het is even wennen om naakt te lopen en andere mensen naakt te zien. Dit doe je niet iedere dag. Veel mensen die voor de eerste keer komen, zeggen achteraf dat de eerste tien minuten even spannend zijn, maar dat ze er daarna helemaal niet meer bij stilstaan en dat het juist heel lekker is om zonder kleding in een saunaruimte te zitten. Toch kan het fijn zijn om de eerste keer op een badkledingdag te komen, waarbij het dragen van een bikini, badpak of zwembroek verplicht is. Zo verlaag je de drempel voor jezelf en het is een ideale manier om kennis te maken met de wereld van sauna’s en baden. De meeste resorts hebben speciale badkledingdagen, zowel doordeweeks als in het weekeinde.

Alleen voor vrouwen?

Nou ja, dan ga ik wel naakt. Maar dan ben ik als vrouw toch liever tussen alleen maar vrouwen.

Sommige resorts hebben speciale damesdagen. Elysium en Zwaluwhoeve bijvoorbeeld hebben speciale damesdagen. Het dragen van badkleding is meestal niet toegestaan op deze dagen. Kijk voor meer informatie op de site van de sauna van je keuze.

Prettige vooraf-tips

Ik weet helemaal niets van saunabezoek. Hoe bereid ik mij voor?

Reserveer minimaal twee uur voor je saunabezoek. Neem zeker een groot badlaken mee, waar je op kunt zitten of languit liggen. Neem een of twee kleinere handdoeken mee om je na het douchen mee af te drogen. Niet te zwaar eten van tevoren, maar ook niet met een lege maag een sauna in stappen. Sieraden van tevoren afdoen. Je kunt je eigen badjas en slippers van huis meenemen, maar die zijn ook ter plekke te huur. Vergeet je shampoo en zeep niet mee te nemen!

Rondje sauna, waar begin je mee?

Is er ook een volgorde van wat je wanneer moet doen?

Eerst omkleden en naar het toilet gaan. Daarna een warme douche nemen om lekker fris aan je rondje te beginnen. Droog jezelf goed af, want een droge huid kan via transpiratie in de sauna beter afkoelen. Dan neem je een warm voetenbad om dezelfde reden als hierboven beschreven. En dan mag je in een saunacabine op een hoogte die jij prettig vindt gaan liggen of zitten. Onderin is het het minst warm, bovenin het heetst. Zorg wel dat je op je handdoek zit. Hoe lang je wilt blijven, ligt aan jezelf. Maximaal een kwartier, minder mag natuurlijk ook. Drink gedurende je saunabezoek wel voldoende water.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.