Van kastje naar muur over illegale boten in Ringvaart

Van kastje naar muur over illegale boten in Ringvaart
Nick van der Voorn met uitzicht op de boten met Polen voor zijn huis langs de Ringvaart.
© Foto Hielco Kuipers
Buitenkaag

Vier jaar is hij er inmiddels mee bezig. Niet voortdurend natuurlijk, maar al zo lang probeert Nick van der Voorn uit Buitenkaag wat te doen aan de volgens hem illegaal aangelegde boten voor zijn huis. Maar waar hij ook aanklopt, hij vangt bot. Omdat alle betrokken instanties naar elkaar wijzen. Met als resultaat dat er uiteindelijk niets gebeurt.

Melkrijder Van der Voorn (35) en zijn gezin wonen prachtig in zijn dijkhuisje net buiten Buitenkaag. Alleen die boten aan de overkant van de Ringvaart, die zijn hem een doorn in het oog.

„Niet allemaal hoor”, vertelt de opgewekte Buitenkager. „Er liggen er ook van mensen die er elk weekend genieten en er in de zomervakantie mee gaan varen. Daar heb ik niks tegen. Maar er zijn ook boten bij van een of andere handelaar. Ze liggen weg te rotten of worden illegaal bewoond door Oost-Europese seizoensarbeiders.”

Drie instanties

Omdat hij bang is dat dat laatste komende zomer weer gebeurt, zoekt Van der Voorn maar eens contact met de krant. In de hoop dat een beetje publiciteit helpt en er wél wat verandert. Want alle pogingen bij de officiële instanties bleven tot nu toe vruchteloos.

„Het water van de Ringvaart is van de provincie Noord-Holland, de oevers zijn van het Hoogheemraadschap van Rijnland en het land erachter is van de gemeente Lisse. En dat is dus precies het probleem. Als ik de een bel, word ik doorverwezen naar de ander en als ik die weer bel moet ik bij weer een ander zijn. En de derde verwijst weer terug naar de eerste. Typisch een gevalletje kastje, muur, kastje, muur enzovoort”, zegt Van der Voorn.

Voor bewoning zijn de boten voor zijn huis volgens de Buitenkager niet geschikt. „Er zijn bijvoorbeeld geen sanitaire voorzieningen. Elke dag kieperen ze een emmer stront de Ringvaart in. Ik vind dat smerig. Er zwemmen hier in de zomer regelmatig kinderen.”

Volgens Van der Voorn heeft hij in de loop der jaren al tal van wonderlijke gesprekken over de kwestie met de betrokken instanties achter de rug. „Ik verzin dit niet, maar er is eens iemand geweest die adviseerde de boten los te snijden. Want zolang ze vastliggen, is het geen wrak en kan er niet tegen worden opgetreden. Een ander zei me een brief naar Gedeputeerde Staten te sturen met zoveel mogelijk handtekeningen eronder. Maar er wonen hier vier mensen. Waar haal ik dan een lijst handtekeningen vandaan? Ik kan toch moeilijk op de markt steunbetuigingen gaan werven.”

Het laatste gesprek dat Van der Voorn erover voerde, had een tamelijk bizarre afloop. „De man aan de andere kant van de lijn vertelde me dat het het gewoon was toegestaan om uitwerpselen in de Ringvaart te gooien. O, zei ik. Sluit me dan maar af van het riool, dan ga ik voortaan wel in de Ringvaart zitten kakken. En toen beëindigde hij het gesprek. Boos.”

Waterkering

„Weet je wat het is? Ze wíllen er gewoon niks aan doen. Het komt er op neer dat ik een zeikerd ben”, vervolgt Van der Voorn, die nog het meest zegt te balen van het feit dat er lange palen in de waterkering worden geslagen om de boten aan vast te leggen. „Dat is toch niet te geloven? Wat de Moffen niet is gelukt, mag nu kennelijk wel: de dijken doorsteken.”

Wijzen

Navraag door de krant bij de drie door Van de Voorn genoemde instanties, biedt weinig hoop op een spoedige oplossing. De drie blijken inderdaad een meester in het naar elkaar wijzen.

Noord-Holland laat weten dat de provincie bij de handhaving prioriteit geeft aan ’gevallen waarin de nautische veiligheid in gevaar komt’. „En dat lijkt hier niet aan de hand. Wel zijn we bezig het ligplaatsbeleid inclusief handhaving opnieuw in te richten. Wij streven hierbij naar een eenduidig, herkenbaar en handhaafbaar beleid”, geeft de woordvoerder wat hoop. Maar: „Voor waterkwaliteit (vervuiling) is het Hoogheemraadschap aan zet en voor overlast aan de kade (openbare orde) moet u bij de gemeente zijn.”

Heterdaad

Het Hoogheemraadschap van Rijnland zegt dat de boten er niet illegaal liggen, maar dat bewoning niet is toegestaan. „Maar daar handhaven wij dan weer niet op, omdat dat een apv-aangelegenheid is: een gemeentekwestie dus.”

De woordvoerder van Rijnland laat verder weten dat uitwerpselen in het water storten niet is toegestaan. „Als we ze op heterdaad betrappen, volgt een boete. Verder constateren we dat er qua vaarweg en doorstroming geen bezwaar bestaat tegen boten op die plek.”

Tot slot de gemeente Lisse. Hoewel de landkaart anders uitwijst, meldt een woordvoerder dat de boten liggen bij de Hellegatspolder en dat die niet binnen de gemeentelijke be-voegdheid ligt. „Wij verlenen geen vergunningen en handhaven niet op deze plek.”

Meer nieuws uit Haarlemmermeer

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.