HBB gehackt in conflict met Claus

Het hotel komt naast het Patronaat.

Het hotel komt naast het Patronaat.© Archieffoto

Henk Geist
Haarlem

In het kort geding afgelopen dinsdag tussen ontwikkelaar HBB en Claus Park Collection over het hotel aan de Zijlsingel doken opeens gehackte emails van HBB op. Die waren afkomstig uit de persoonlijke computer van HBB-directeur Martijn van de Poll. ,,Er is ingebroken op onze emailserver’’, verzekert Van de Poll. Maar door wie?

De gebroeders Rick en Leo Claus waren met hun bedrijf in de race als exploitant van het hotel dat Huib Bakker Bouw uit Heemstede aan de Zijlsingel naast het Patronaat realiseert. De onderhandelingen verliepen echter uitermate moeizaam, waarop HBB half december vorig jaar de stekker er uit trok. Daarna ging HBB met een andere partij in zee, de Duitse hotelketen Novum. De broers Claus dachten een mondelinge overeenkomst te hebben en spanden het kort geding aan om terug te komen aan de onderhandelingstafel.

Verbazing

,,In de dagvaarding van Claus zaten opeens interne emails van ons’’, ontdekte Van de Poll tot zijn grote verbazing. ,,Emails tussen HBB, Novum en onze advocaat, uit de periode nadat we met Claus hadden gebroken. Emails die dus niet aan Claus waren verstuurd. Dat kun je toch bijzonder noemen, hoe komen zij daar zo vlak voor het kort geding aan? Zij probeerden zo aan te tonen dat we al met Novum hebben gesproken terwijl wij ook nog met hen in gesprek waren. Dat is niet zo, we zijn pas na half december met Novum gaan praten.’’ De rechter oordeelde overigens dat de emails niet van belang waren voor de zaak.

Aangifte

Duidelijk is in ieder geval dat ze volgens Van de Poll wederrechtelijk zijn ontvreemd bij HBB. ,,We hebben het laten uitzoeken. Tijdens mijn vakantie is mijn computer gehackt, er is van buitenaf ingebroken, ondanks onze firewalls. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Maar wie heeft dat gedaan? De advocaat van Claus stelt dat er opeens een usb-stick met de emails in de brievenbus lag. Wij gaan in ieder geval aangifte doen van deze diefstal.’’ Duidelijk is ook dat Van de Poll absoluut niet meer met Claus in zee wil. ,,Op deze manier wil ik geen zaken doen.’’ HBB is een paar weken geleden al begonnen met de verbouwing.

Rick Claus wil namens zijn bedrijf nauwelijks reageren. ,,Wij hebben die usb-stick ontvangen. Voor de rest geven wij geen commentaar. Die inbraak bij HBB vinden we heel vervelend, maar ook hier geldt verder geen commentaar.’’

De rechter heeft dinsdag beide partijen twee weken de tijd gegeven om via overleg tot een oplossing te komen. Als dat niet lukt zal ze alsnog uitspraak doen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.