Chicanes Ringdijk Haarlemmermeer worden weggehaald

Hoofddorp

De chicanes op de Ringdijk van Haarlemmermeer worden weggehaald.

De obstakels, onder andere in Nieuwe Meer en Buitenkaag te vinden, zijn ’verkeersremmende maatregelen die niet werken’ volgens verkeersdeskundigen. Dat melden de VVD-wethouders Adam Elzakalai (ruimtelijke ordening) en Derk Reneman (verkeer) bij de presentatie van de nieuwe visie van Haarlemmermeer op de Ringdijk en de Ringvaart.

De Ringdijk is op veel plekken verkeersonveilig en de visie is onder andere ontwikkeld om daar in samenspraak met de negentien dijkdorpen en -buurten iets aan te doen.

De chicanes werden in de jaren tachtig van de vorige eeuw op het wegdek van de Ringdijk geplaatst. Automobilisten werden zo gedwongen op een tegenligger te wachten, was het idee. Vanaf het begin heeft vooral buurtvereniging Nieuwe Meer tegen de obstakels geprotesteerd. De chicanes maken de situatie op de dijk volgens de buurtbewoners juist onveilig voor fietsers en brommers.

De gemeente Haarlemmermeer heeft tientallen jaren weinig oor gehad voor deze kritische geluiden van dijkbewoners. HAP-raadslid Peter van Groenigen probeerde tien jaar geleden nog tevergeefs de Ringdijk ’op de agenda’ van de gemeenteraad te krijgen.

Een brief van zeven dijkdorpen waarmee in 2014 de noodklok werd geluid over de verkeersonveiligheid op de dijk leidde tot een kentering. B en W van Haarlemmermeer pakten de handschoen op. Zij stellen nu onder meer vast dat de 30 km/u-zones op de dijk te lang zijn waardoor automobilisten hun geduld verliezen en harder gaan rijden. De snelheidsremmende chicanes gaat daardoor verloren en zijn meer een uitdaging.

Meer nieuws uit Haarlemmermeer

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.