Waar kan hert Berend overwinteren?

Bambi Berend lest nu zelfs mee met Wendy van Neste op paard Zepp. © Foto Brigitta Willems

Evelien Engele
Velserbroek

Het hert dat zich sinds enige tijd bij de paardenkudde aan Het Spijk naast de A22 heeft gevoegd, hecht zich steeds meer aan de paarden. Ruiters maken zich ongerust: straks gaan hun viervoeters voor de winter op stal en waar moet het hert dan naartoe?

Instructrice Brigitta Willems heeft nog nooit zoiets meegemaakt: een hert dat meedoet aan de les in de paardrijbak. ,,Er komt niets meer van de les terecht, het is alsof er een veulentje mee draaft dat continue in de weg loopt.”

Het hert buiten de rijbak houden is geen optie: ,,Hij gaat gewoon onder het hek door en blijft bij het paard plakken.”

Ze kan er om lachen, maar maakt zich ook zorgen: Bambi Berend, zoals de ruiters het dier tegenwoordig liefkozend noemen, wordt steeds makker.

,,Straks gaan de paarden van het land en blijft hij alleen achter. Wie komt er met een goede oplossing?”

Het houdt de paardeneigenaren van Hoeve Westerbroek bezig. ,,Het leeft heel erg op de manege”, zegt Wendy van Neste, eigenaresse van paard Zepp. Het is met name haar KWPN-paard - - met een schouderhoogte van maar liefst 1,70 meter - die het hert overal naar toe volgt. Niet alleen in de wei, maar sinds afgelopen week zelfs tot naar de manege waar Wendy les van Brigitte krijgt.

Over de straat, langs de huizen en met veel bekijks volgde het dier op enkele meters afstand. Hij mag dan steeds dichter in de bewoonde wereld komen, van mensen blijft hij enige afstand houden.

Wendy: ,,Het is schattig, maar het blijft een wild dier. Eigenlijk hoort hij bij zijn soortgenoten in de duinen, zij het dat hij daar nu kans maakt afgeschoten te worden.”

Ze heeft de aanwezigheid van het hert gemeld bij het recreatieschap maar daar geen reactie op gekregen. Ze is hard op zoek naar een oplossing.

,,Ik denk dat ik binnenkort bij een kinderboerderij vraag of hij daar terecht kan.” Navraag bij recreatieschap Spaarnwoude laat weten dat de boswachter van het betreffende gebied er niets mee kan. ,,Hij hoort hier niet en wij zijn niet bevoegd om iets voor het dier te doen.’’

Désiré Karelse, adjunct secretaris van Stichting Faunabeheereenheid Noord-Holland, laat weten dat de wilde herten van niemand zijn.

,,In het algemeen is het zo dat wanneer een hert een gevaar vormt voor de veiligheid van de omgeving er alle reden is om het dier te vangen of af te schieten, iets waarvoor alleen het Faunabeheer een vergunning heeft. Dat kan na een incident zijn, maar ook ter voorkoming van wildaanrijdingen.’’

Hij begrijpt dat mensen het hert willen helpen, maar volgens de wet mogen wild levende dieren niet verstoord of gevangen worden om bijvoorbeeld naar een kinderboerderij gebracht te worden. Om te kunnen bepalen of faunabeheer wel of niet moet ingrijpen, stuurt hij een collega naar de betreffende plek om poolshoogte te nemen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.