Zeewierburgers proeven op groen festival

Hoeden, petten en vogelhuisjes maken van gebruikte melkpakken© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Paul Lips
Hoofddorp

Ooit een zeewierburger geproefd? Dat wordt dan hoog tijd, als het aan de organisatoren van het Groene Loper Festival in Hoofddorp ligt. Zondagmiddag was de zesde editie op het Raadhuisplein in het centrum van Hoofddorp en de belangstelling was - ondanks het wat miezerige weer - groot. ’Duurzaam consumeren’, daar draait het vooral om tijdens het festival, maar ook aandacht voor klimaatverandering in brede zin.

Wethouder John Nederstigt verwoordt het tijdens de opening puntig: ,,Het klimaat gedraagt zich in de huidige tijd anders dan we voorheen gewend waren. Dingen als grondstoffen en brandstoffen raken op. Daarom is het van belang dat we verantwoord eten en duurzaam consumeren.’’ In de gemeente Haarlemmermeer is er aandacht voor duurzaamheid. Nederstigt: ,,Het is gebleken dat wij 95 procent van alles wat wij weggooien zouden kunnen hergebruiken. Dan heb ik het over zaken als plastic, groenten- en fruitafval. Als gemeente gaan we binnenkort van start met het kweken van champignonnen op koffieafval.’’ Door enkele bont uitgedoste straatartiesten op stelten wordt Nederstigt snel nog even gekroond tot ’koning van de circulaire economie’.

Tarwegras-ijsjes

Verderop, op de oude, afgekeurde skatebaan is inmiddels een prachtige tuin verrezen waar allerlei planten in bloei staan. Een mooi voorbeeld van hoe je lege plekken in de openbare ruimte kunt benutten voor ecologisch verantwoorde tuinbouw. Bij de tuin klinkt het getik van hamers waarmee insectenhotels worden gebouwd.

Voor het raadhuis is er poppenkast, met ’Prulletje Viespeuk’ die er van houdt om allerlei troep op straat te gooien. Als vriendin Katinka in de kast verschijnt, hoopt hij dat ook zij meedoet met het moedwillig vervuilen van het milieu: ,,Dan noem ik jou lekker Ka-stinka’’, lacht de pop grimmig. De opvoedkundige boodschap komt uit de verf.

Bij de stand van Ekoplaza deelt bedrijfleider Kees van Leijen ’tarwegras-ijsjes’ uit. ,,Het is van belang om kritisch naar voeding te kijken’’, legt hij uit. ,,Je zou eigenlijk je voeding zo goed mogelijk moeten afstemmen op je lijf. Zo’n zeewierburger die we hier laten proeven, is een manier om mensen kennis te laten maken met nieuwe trends. Zeewier is in opkomst, maar wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in sushi. Hoe smaakt het tarwegrasijsje trouwens?’’ Ach, men moet alles een keer proberen in het leven.

Verderop bij Tetra-Town kunnen kinderen een leuke hoed of pet maken van gebruikte kartonnen melkpakken. Zo zie je dat je van allerlei producten nieuwe dingen kunt vervaardigen. Tegenover Tetra-Town staat Martijn Vis van Rozen & Radijs uit Burgerveen. ,,Ben je boos? Pluk een roos’’, raadt hij aan. ,,Da’s een oud gezegde. Maar het is waar: als rozen met liefde worden gekweekt, dan werkt dat door op de mensen. Kweken op organische mest, dat is het beste. Geef me je hand eens. Houd je duim en middelvinger krachtig tegen elkaar. En nu in je andere hand een door mij gekweekt rozenboeket. Als ik jouw vingers nu van elkaar probeer te trekken, dan lukt me dat niet. Dát is de kracht van met liefde gekweekte rozen.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.