Vuurwerkpeiling in Bloemendaal

Een geregisseerde vuurwerkshow brengt mensen met elkaar in contact.© Archieffoto

Margot Klompmaker
Bloemendaal

De gemeente Bloemendaal gaat een enquête houden onder haar inwoners over het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Op de peiling is aangedrongen in de gemeenteraad.

In Bloemendaal is het verboden om vuurwerk af te steken in een straal van 150 meter rond huizen met een rieten of soortgelijke kap. Ook Thaise wensballonnen zijn verboden. Maar het handhaven van die verboden is onmogelijk, erkent de gemeente. Bewoners van huizen met rieten daken zijn er dus niet gerust op. Herhaaldelijk is de gemeente door hen benaderd met het verzoek om een vuurwerkverbod. Ze zijn bezorgd over de kans op brand door overspringende vonken of een verdwaalde vuurpijl.

Uit landelijke enquêtes blijkt dat veel mensen niets moeten hebben van het jaarlijkse geknal rond 31 december. De landelijke overheid heeft de tijdsperiode waar binnen legaal vuurwerk afgestoken mag worden vorig jaar al beperkt. Er mag alleen vuurwerk worden afgestoken tussen 18 uur en 2 uur ’s nachts. Gemeenten zijn vrij om eventueel vuurwerkvrije zones in te stellen.

Vuurwerkshow

De discussie over het afsteken van vuurwerk loopt al enige tijd in de gemeenteraad. De kwestie werd eind vorig jaar op de agenda gezet door Marielys Roos van Hart voor Bloemendaal. Zij pleitte voor een geregisseerde vuurwerkshow in het centrum van de dorpen, en een verbod op het afsteken van vuurwerk in de wijken eromheen. Volgens haar was daar behoefte aan bij huiseigenaren met rieten daken. De gedachte om de vuurwerktraditie in een ander jasje te steken werd begin dit jaar opgepakt door meer fracties. Besloten werd een onderzoek te doen onder de bewoners om te kijken wat die ervan vinden. Marielys Roos: ,,Prima dat er een enquête komt. Wij kunnen als raad wel van alles bedenken, maar beter is eerst te onderzoeken wat mensen willen.’’ Een centrale vuurwerkshow lijkt Roos een leuk idee omdat bewoners dan meteen met elkaar in contact komen. ,,Maar de kosten zijn nog wel een punt natuurlijk.’’

Alle inwoners die 18 jaar of ouder zijn worden aangeschreven met de vraag mee te doen. In de brief krijgen zij een link naar de enquête en een unieke code om de vragenlijst in te vullen.

Inwoners zonder internet of online vaardigheden kunnen de gemeente bellen en krijgen een papieren vragenlijst toegestuurd. De brieven worden aan het einde van de zomervakantie verstuurd.

Afhankelijk van de resultaten overweegt de gemeente in oktober een inloopavond te houden voor inwoners, dorpsraden en gemeenteraad. Ook hangt het van de uitslag van het onderzoek af of de gemeente haar beleid gaat wijzigen. De kosten van het onderzoek bedragen ruim 6000 euro.

Feest

De gemeente vindt dat de jaarwisseling een feest moet zijn voor alle inwoners. Sommige mensen steken graag vuurwerk af om het nieuwe jaar in te luiden. Anderen (ook dieren) ervaren geluidsoverlast en zijn bang voor verwondingen. Bovendien is vuurwerk nadelig voor het milieu vanwege de kruitdampen en de kruitresten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.