Provincie: Overweg Alverna moet toch dicht

De overweg bij Alverna© sjaak smakman

Sjaak Smakman
Haarlem

De overweg bij Alverna moet dicht, vindt de provincie. De spoorovergang brengt een veiligheidsrisico met zich mee en de omweg van 1700 meter die fietsers en voetgangers via het station naar het laantje moeten maken, weegt daar niet tegen op.

De bewoners van de Laan van Alverna en ProRail stapten naar de provincie in een allerlaatste poging om de overweg dicht te krijgen, en naar nu blijkt met succes. Woordvoerder Gerard Nijssen van de laanbewoners is dan ook erg blij met de uitspraak. Als de overweg echt dicht gaat, willen de bewoners wel in gesprek over een compromis over het schuifhek dat ze in januari een stuk verderop op het laantje plaatsten. Dat hek mag in aangepaste vorm van de gemeente Bloemendaal blijven staan en blokkeert het ommetje Alverna, ongeacht of de overweg open of dicht is.

Jaap Moerman van de Fietsersbond, die samen met Wandelnet en de actiegroep Alverna Open jaren heeft gestreden over het open houden van de overweg, is uiteraard teleurgesteld. Hij heeft de uitspraak nog niet kunnen bestuderen, benadrukt hij, maar wil wel kwijt dat het nu in eerste instantie aan de Heemsteedse politiek is om actie te ondernemen.

Het oordeel van de provincie gaat immers over de afwijzing door een meerderheid van de Heemsteedse gemeenteraad van een verzoek van de laanbewoners en ProRail vorig jaar om de overweg aan de openbaarheid te onttrekken. Die moet ook nu besluiten of ze het besluit van de provincie wil aanvechten bij de rechter en eventueel daarna nog bij de Raad van State.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.