Verkeer Ringdijk frustreert

Richard Walraven
Hoofddorp

De verkeersveiligheid op de Ringdijk is een heet hangijzer bij de bewoners. Zij willen maatregelen om het autoverkeer te beteugelen en dat die maatregelen ook gehandhaafd worden.

Dat bleek tijdens de behandeling van de visie van de gemeente Haarlemmermeer op de Ringdijk en Ringvaart in de gemeenteraad. Er waren insprekers uit alle windstreken van de polder en nagenoeg overal gold de snelheid van het verkeer, de overlast van vrachtwagens en het gebrek aan handhaving als grote ergernis. ,,Mooie plannen’’, liet Burgervener Hendriks de raad weten. ,,Maar als u alle huidige regels zou handhaven, waren die wellicht helemaal niet nodig.’’

Een van de mogelijke maatregelen is het verwijderen van de zogenoemde chicanes op de dijk. Maar dat leidde bij de politiek tot een lastige spagaat. Gebleken is dat de chicanes weliswaar de snelheid op de dijk remmen, maar zelf ook weer tot gevaarlijke situaties leiden. ,,Dan krijg je een lange rechte weg met veel uitzicht die uitnodigt om hard te rijden. En voor een boete hoef je niet te vrezen’’, aldus Badhoevedorper Martin Akerboom.

Zorgen dat er meer handhaving (politiecontrole) komt, is ook minder eenvoudig dan het lijkt. ,,Wij gaan niet over het handhaven. Dat is heel frustrerend en u moet geloven dat burgemeester Weterings doet wat hij kan’’, aldus wethouder Derk Reneman.

Frustratie

Die frustratie kwam op meer plekken naar boven. Bij de politiek die de visie loofde, maar ook snel actie wil op het gebied van verkeersveiligheid. Dus kondigden HAP, CDVP en Anneke van der Veer vast moties aan voor volgende week als over de visie wordt gestemd.

Erik Hoogeboom kan echter geen dag meer wachten. ,,We zijn het praten meer dan zat’’, aldus de inwoner van Nieuwe Meer. Hij kondigde aan dat KRO-NCRV zondag op tv aandacht aan het probleem besteedt. ,,De inrichting van de dijk deugt niet en er gebeurt al jaren niets. Ik ben ten einde raad.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.