Wintersport voor durfals

Mirjam van Twisk

Herbert Steiger klimt al meer dan vijftig jaar. De laatste vijftien jaar ook op ijs. Zijn kennis en ervaring met ijsklimmen draagt hij graag over aan een ieder die het leren wil, ook beginners. Voorwaarde is echter wel dat het meerdere dagen achtereen flink vriest. En laat dat nou net niet het geval zijn als ik mijn eerste lesje wil nemen.

Dus houden we het bij kijken naar wat ik misloop. Steiger neemt me mee naar een rotswand langs de snelweg. We lopen naar boven om de sproei-installatie te zien waarmee water over de wand wordt gesproeid. Bij voldoende vorst ontstaat zo ijs. Die ijslaag kan met schoenen met spikes van 5 centimeter en pikhouwelen verticaal worden beklommen.

Behalve deze wand, heeft de regio ook twee van de hoogste watervallen in Duitsland die, als zij bevroren zijn, beklommen mogen worden: de Todtnauer waterval (97 meter hoog) en de waterval van Triberg (163 m.).

Als tweede wintersport staat de biathlon op het programma. In Notschrei legt sportpsycholoog Rainer Kiefer in de Schwarzwald Nordic Schule eerst het langlaufen uit. Waar je moet prikken met je skistokken en hoe je het snelst vooruitgaat door zo ver mogelijk te glijden. Moeilijk is het niet, vermoeiend wel. Al snel vraag ik me af waarom je horizontaal zou willen skiën als het ook vertikaal kan.

Beter bevalt me het andere onderdeel van de sport: het schieten. Kiefer legt twee rubberen matten in de sneeuw en reikt me een lasergeweer aan. Er verschijnen vijf cirkels op een afstand van 50 meter. Uiteraard ontaardt het al snel in een wedstrijdje Nederland-Duitsland. Als ik al twee keer heb gewonnen, moppert Kiefer dat de instellingen van zijn geweer zijn veranderd.

Snow-kiten

Na een heerlijke nacht in boutiquehotel pal aan de Titisee, volgt in Feldberg de derde sport: snow-kiten. De leraar ziet er angstaanjagend jong uit en is dat ook: negentien lentes slechts heeft Christoph Volk op de teller staan. Op de eerste verdieping van de Seebuck Hütte begint hij zijn dagcursus snow-kiten met een uurtje theorie. Acht leerlingen uit verschillende leeftijdsgroepen hebben gemeen dat ze willen leren hoe je op een snowboard of ski’s met hoge snelheid, hangend aan een scherm, over de sneeuw kunt jakkeren.

Volk legt uit hoe het scherm werkt dat straks op 1.450 meter hoogte de lucht in zal gaan. Een scherm van 2,5 vierkante meter, om mee te beginnen. Aan de hand van grafieken laat hij zien hoe je optimaal gebruik kunt maken van de wind. Een halve cirkel – links heet negen uur en rechts drie uur – laat zien hoe je met aanlandige en aflandige wind omgaat.

Er volgen wat algemene verkeersregels, want met een groeiende populariteit van het snow-kiten is het wel zo handig te weten wie voorrang heeft als je recht op elkaar afstevent of wanneer je iemand wilt inhalen.

Daarna krijgen we allemaal een brede klittenbandceintuur om, waar later de kite aan zal worden bevestigd. Die kite zit in een rugzak en met de verplichte helm op nemen we de skilift naar boven. Op een grote vlakte, die aan de randen licht omhooggaat, krijgen we per groepje van drie één leraar toebedeeld. De sneeuw is niet geprepareerd, zodat je er met je skischoenen tot aan je knieën in wegzakt.

De kite wordt uitgerold, waarna een uiteinde wordt dubbelgevouwen en met sneeuw bedekt zodat hij niet weg kan vliegen. Met z’n tweeën moeten we oefenen. Een houdt de hendel vast – het rode deel in je linkerhand en groen op rechts – en de ander houdt de kite verticaal in de lucht. Zodra de kite de lucht in gaat, is het zaak niet te snel met je hendels te bewegen. Want dan gaat niet alleen de kite alle kanten op, maar je kunt ook met een ruk de sneeuw in worden getrokken. Dat ziet er niet cool uit.

Feeling

Met een beetje training krijgen we al snel meer feeling en lukt het de kite een halve cirkel te laten maken, ’van negen uur naar drie uur’. Het tweede scherm is beduidend groter. Als we ook die kite onder controle weten te houden en zonder hulp kunnen starten en laten landen, slaat het noodlot toe: er zakt een mist neer van het soort waardoor je nog geen 10 meter ver kunt zien.

Er rest niets anders dan teruggaan naar de Seebuck Hütte. Daar deelt Volk 'slechtweervouchers’ uit, zodat we onze cursus snow-kiten toch nog kunnen afmaken. Want dat we de smaak te pakken hebben, is een understatement.

Wat & Waar

De Titisee ligt op 680 kilometer van Utrecht. Met het vliegtuig is de EuroAirport van Basel-Mulhouse-Freiburg rechtstreeks bereikbaar vanaf Amsterdam met www.easyjet.com. De trein doet er minimaal zes uur over om van Utrecht in Freiburg te komen, met een overstap op Frankfurt Hauptbahnhof.

Meer info: Zwarte Woud algemeen: www.hochschwarzwald.de.

IJsklimmen: www.kletterfreunde-todtnau.de.

Kiten: www.kitschule-skywalker.de.

Biathlon: www.nordic-schule-notschrei.de.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.