Rauwe manier om kantoren te vullen

1 / 3
Paul van der Kooij
Schiphol-Rijk

Leegstaande kantoorruimte snel en goed vullen? Belegger Solidiam heeft op Schiphol-Rijk ontdekt hoe dat gaat op etages die al jaren geen huurder zagen.

Om te beginnen kregen ze een eenvoudige en rauwe uitstraling: veel beton en zeker in de gangen en centrale ruimtes geen enkel plafondplaatje. De kantoorruimtes aan Boeingavenue 201-219 lopen uiteen van 20 tot 280 vierkante meter.

Verder kwam er een sandwichbar. Tussen 8.00 en 17.00 uur serveert die verse broodjes en Italiaanse koffie. Lunches voor relaties zijn eveneens mogelijk. Net als borrels of vergaderingen, tot in de avonduren.

Gemak

Iedere etage biedt vergaderruimte. Het gebruik daarvan zit al in de maandhuur, die bij 419 euro begint. Net als internet via de glasvezel, parkeergelegenheid, koffie en thee en de schoonmaak van de algemene ruimtes. Gemak dient de mens.

De ruimtes op de begane grond en de eerste etage zijn al vanaf de oplevering rond de eeuwwisseling verhuurd aan EFI, de 2.500 vierkante meters daarboven waren een tijdlang in gebruik bij InHolland.

Thuisvoelen

Toen de onderwijsinstelling enkele jaren vertrok, bleek het moeilijk om een geïnteresseerde te vinden voor de vrijgekomen ruimte. En de nieuwe eigenaar besloot niet alleen om op kleinere huurders te mikken, maar wilde ook zorgen dat die zich thuis voelen in het pand.

Het blijkt te lukken: van de bar tot de grote led-schermen die ruime mogelijkheden bieden om het eigen bedrijf te presenteren. En wat in het ’huis’ kan worden geregeld - zoals het verdelen van de vergaderruimte - wordt ook in het huis geregeld. Gewoon met de ’huisgenoten’.

Doorschuiven

Omdat de pilot al snel goed liep, begon de belegger inmiddels ook met Freelance-Hub’s in Barneveld, Deventer en - sinds 1 oktober - in Nieuwegein. In de laatste vestiging zit Solidiam in enkele maanden op een bezetting van vijftig procent, de rest zit boven de tachtig. Op Schiphol-Rijk is het zelfs 95 procent. ,,Honderd procent hoeft niet per se’’, meldt woordvoerder Sander Kauw. ,,Nu hebben gebruikers de mogelijkheid om door te schuiven.’’

Er zijn zzp’ers, maar ook wat grotere MKB-bedrijven. En op de bovenste, vierde etage is een artgalerie gekomen - buiten de Hub om. De branches binnen de Hub variëren, al is er relatief veel ict. Kauw: ,,Maar er zit bijvoorbeeld ook een opleidingsinstituut. En het leuke is dat toen die een onlineplatform nodig had, die dat door een andere gebruiker liet maken. Want ja, je komt elkaar nog eens tegen.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.