Nick

Paul van der Kooij

En daar staan we dan, in de hal van het Spaarne Ziekenhuis. Mike, de 10-jarige Hoofddorper die met zijn school 3.645 snoepjes bijeen heeft gelopen voor de kinderen die niet de straat op konden met Sint-Maarten.

Zijn buit, in vier bananendozen gepakt. Zijn moeder en de door haar gecharterde journalisten. En - niet te vergeten - Mike’s kleine broer Nick. Als groep zesser weet Mike ook voor de camera’s heel goed te vertellen waarom hij geen suiker moet eten. Namelijk omdat hij daar nog drukker van wordt in zijn hoofd.

Nick is nog maar zes en heeft wat minder tekst, zeker in het geval van de suikerallergie die onlangs bij hem is ontdekt. Als ik hem zeg hoe knap ik het vind dat hij al zijn snoep heeft afgestaan - net als Mike - knikt hij alleen maar.

De verleiding is voor hem ook extra tastbaar. Ogen en neus komen naar net boven de snoepstapel uit, ook nog eens voorzien van een bijzonder groot kijkgat. Het lijkt dan ook niet toevallig dat hij tijdenlang muren bestudeert.

Opeens vraagt hij: ,,Wil je er eentje?’’ We hadden natuurlijk moeten antwoorden: ,,Ja lekker. En neem er zelf ook maar ééntje.’’

Maar ja, toen we de snoepjes bestudeerden op het moment dat de weldoeners een sanitaire stop maakten, werden we al bestraffend genoeg bekeken door wat dames in een cabine. En we zeggen met pijn in ons hart ’nee’.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.