Licht op groen voor plannen Schalkstad

Cerberus
DEN HAAG/HAARLEM

Blij en opgelucht verlieten vertegenwoordigers van de gemeente Haarlem woensdag de zittingszaal van de Raad van State in Den Haag. Het rechtscollege had net daarvoor de Haarlemse groenteboer Aydin Kahraman (45) niet-ontvankelijk verklaard.

De mondelinge uitspraak betekent dat de gemeente Haarlem bij de vernieuwing van het winkelcentrum Schalkwijk geen rekening hoeft te houden met de plannen van Kahraman voor een grote overdekte markthal aan het Californiëplein.

Kahraman zelf zegt dat hij constructieve gesprekken heeft gevoerd met wethouder Jeroen van Spijk over grondaankoop en het bouwen van een markthal. Maar advocaat H. van Lier zegt namens de gemeenteraad dat die een markthal niet ziet zitten. Een overdekte markthal komt gezien de leegstand in het winkelcentrum niet gelegen, vindt de gemeente.

De Haarlemse groentewinkelier probeerde bij de Raad van State een rechtszaak te voeren tegen het gewijzigde bestemmingsplan Schalkstad. Hij wil dat zijn plan daarin wordt opgenomen. De Raad verklaarde hem tijdens de zitting niet-ontvankelijk. Reden voor deze uitspraak is dat Kahraman geen partij was in de rechtszaak tegen het oorspronkelijke bestemmingsplan Schalkstad. Dan kan hij tegen het gewijzigde plan niet in beroep.

Met de uitspraak van de Raad van State is de laatste procedurele hobbel genomen voor de uitbreidingsplannen van het winkelcentrum. ,,Na tien jaar kunnen we nu eindelijk door met de uitbreiding van het winkelcentrum en gaan bouwen’’, zegt een verheugde wethouder Jeroen van Spijk. ,,De ING haakte af als ontwikkelaar, we hadden de financiële crisis en er brak een supermarktoorlog uit. Dan is dit een bijzonder moment voor de ontwikkeling van Schalkstad. We blijven met Kahraman in gesprek over een markthal. Hij krijgt twee jaar de tijd om aan te tonen dat zijn plan haalbaar is.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.