Kamervragen over IJmuidens 'kermisgeweld'

onrust vrijdagavond op de kermis van IJmuiden. Foto Mizzle Media

Gwendelyn Luijk
IJmuiden

Kamerlid Van Klaveren wil dat het 'intimiderende en gewelddadige tuig' wordt opgepakt dat de kermis in IJmuiden verstoorde.

Van Klaveren wil van ministers Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Opstelten van Veiligheid en Justitie weten hoe zij ervoor gaan zorgen dat niet de ondernemers en consumenten wijken, maar het ’intimiderende en gewelddadige tuig’ wordt opgepakt en vastgezet.

Woensdagavond werden kermisbezoekers die een ritje in de botsauto’s maakten uitgescholden en bespuugd. Klanten van de Vomar naast het kermisterrein werden met broden bekogeld. Volgens kermisexploitanten en omwonenden gaat het om een groep van zo’n twintig Marokkaanse jongeren die de overlast veroorzaakte. Vrijdagavond was er opnieuw onrust toen ongeveer honderd IJmuidenaren in reactie op een oproep naar het Kennemerplein trokken. De sfeer werd opnieuw zo grimmig, dat de politie met zo’n tien politiewagens naar de kermis kwam. Supermarkt de Vomar sloot vervroegd de deuren en de laatste dagen huurden de kermisexploitanten particuliere beveiligers in.

Van Klaveren wil van de ministers weten hoe zij het gegeven duiden dat het 'wederom Marrokkaanse jongeren zijn die zorgen voor onrust en ellende in de publieke ruimte'. Ook vraagt hij hen hoeveel overlastgevers na het incident zijn aangehouden en wil Van Klaveren weten wanneer er werk wordt gemaakt van het zwaarder straffen en vastzetten van 'dit soort figuren'. Tot slot vraagt hij de ministers op welke wijze wordt voorkomen dat criminelen er vanaf komen met een taakstraf.

Geen van de kermisbezoekers werd vorige week aangehouden. Wel kreeg één man een gebiedsverbod opgelegd.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.