Machteloosheid ten top in fraaie zinnen gevat

Ivo Victoria.© Foto Katherine Plevkova

Sonja de Jong

Een van zijn eerdere romans heette ’Gelukkig zijn we machteloos’ en die titel zou net zo goed kunnen gelden voor Ivo Victoria’s nieuwe roman ’Billie & Seb’.

Terwijl een sluipend drama zich voltrekt, overheerst toch vooral de machteloosheid. Machteloosheid van ’de vader’ en ’de moeder’ om te voorkomen dat de 17-jarige Seb steeds verder opgesloten raakt in zijn eigen geest, machteloosheid van ’de oom’ om wat dan ook maar te beslissen. Eigenlijk is de jongen zelf nog de enige die – hoe onbeholpen ook – zeggenschap houdt.

Seb vertoont autistische trekjes. Als kind hield hij dag en nacht zijn bivakmuts op en altijd was hij alleen. Pas als hij Billie (een soortgelijk meisje als we ook al leerden kennen in ’Gelukkig zijn we machteloos’) ontmoet, schiet iets in hem los. Intens gelukkig is hij als ze door het duingebied en over de hoge kliffen van Gaspel dwalen of de zwaartekracht bezweren op de trampoline. Maar het meisje komt juist op die trampoline ongelukkig ten val en belandt in een onomkeerbaar coma. Seb verdwijnt weer in zichzelf.

Geweer

In een wanhopige poging om hun zoon uit zijn lethargie te halen, geven zijn ouders hem met Kerst een net-echt airsoft geweer cadeau. Het werkt, Seb leeft op en maakt contact met vier andere jongens. Rond een oude, leegstaande boerderij jagen zij achter elkaar aan en schieten met rubber kogeltjes. Maar hij neemt het schieten wel erg serieus. ’Hoe alles in hem tot rust kwam als niets anders meer telde dan sterven of doden’.

Victoria beschikt, dat liet hij ook in zijn eerdere romans al zien, over een ongeëvenaard gevoel voor taal. Zijn zinnen zijn uitgebalanceerd en ritmisch, zijn taal glanst. Rondcirkelend rond zijn onderwerp weet hij op ingehouden wijze de tweespalt van de ouders voelbaar te maken. Zij willen zo graag dat Seb gelukkig is, maar beseffen dat zij daar geen invloed op hebben. Moeder maakt steeds opnieuw haar beroemde soep, vader vertelt voor de zoveelste keer het verhaal over zijn val van de trap. En de oom is alleen maar bang dat er meer van hem verwacht wordt dan hij kan bieden. Machteloosheid ten top.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.