Sleepboot ’Zeetijger’ gaat in Leimuiderbrug ten onder aan een windvlaag

© Foto Toon van der Poel

onze verslaggever
Leimuiderbrug

Een opvallend transport van drie grote silo’s over het water van de Ringvaart is vrijdagochtend rond half negen gestrand in de buurt van Leimuiderbrug. Daarbij zonk een sleepboot.

Het transport was op weg van Amsterdam, via Alphen aan den Rijn en Gouda naar Rotterdam. De combinatie bestond uit een duwboot, de sleepboot ’Zeetijger’ en drie pontons met daarop silo’s, bestemd voor de consumptie van olie.

Rond 08.40 uur, in de bocht bij Leimuiderbrug, trok er een flinke winterse bui voorbij met veel windstoten. De wind kreeg vat op de silo’s, waardoor de duwbakken naar de kant werden gedreven en op de oever strandden.

De schipper van sleepboot Zeetijger, gebouwd in 1947 en behorend tot het zogeheten ’varend erfgoed’, trachtte het transport te corrigeren door hard tegen de wind in te varen, maar Zeetijger werd door de kabels die aan de ponton vastzaten omver getrokken en ging ten onder. De drie opvarenden van Zeetijger bleven ongedeerd. Zij werden door een andere boot van boord gehaald en aan wal gebracht. Een voorbijganger die het had zien gebeuren, belde 112. Diverse hulpdiensten, waaronder een duikteam van de brandweer, arriveerden op de plaats des onheils.

Vrijdagmiddag is geprobeerd de machinekamer van Zeetijger leeg te pompen. Hoogheemraadschap Rijnland heeft geen vervuiling van het water geconstateerd. Zaterdag wordt getracht het transport voor te zetten.

Schipper Spithorst van het gelijknamige sleepbootbedrijf uit Muiden wilde geen commentaar geven op de gebeurtenis. „Sorry, niet nu. Ik kan het even niet verwerken.”

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.