Ringslang wordt verwacht in Ringvaart

Bart Boele
Nieuwe Meer

De ringslang wordt binnenkort verwacht in de Haarlemmermeerse Ringvaart. Er wordt hard gewerkt aan een ecologische verbindingszone waarmee het reptiel van de Amstelveense Poel naar de oeverlanden van het Nieuwe Meer kan komen.

Die oeverlanden liggen in het Amsterdamse Bos en daar wordt hard gewerkt aan de ecologische verbindingszone. Die komt in het bos en langs de Ringvaart. De oevers worden deze zomer natuurvriendelijk, met poelen en faunapassages, gemaakt.

De aanmeerplaats van het pontje Ome Piet, bemand door vrijwilligers uit Nieuwe Meer, is een van de locaties die onder handen wordt genomen. Het fietspad door het Amsterdamse Bos langs de Haarlemmermeerse Ringvaart eveneens.

Doel is behalve de ringslang, waarvoor broeihopen en overwinteringsplekken worden aangelegd, ook de waterspitsmuis, de meervleermuis en het hooibeestje (een dagvlinder) de ecologische verbindingszone in te laten komen. Deze dieren zijn gidssoorten. Als zij in dit nieuw aan te leggen natuurgebied kunnen leven, zullen er ook veel andere dieren naartoe komen.

Het Amsterdamse Bos is een van de schakels van de zogenaamde ’groene as’, een natuurlijke verbindingszone tussen Amstelland en Spaarnwoude. In Haarlemmermeer valt het noordelijk deel van de droogmakerij daaronder, met de plaatsen Nieuwe Meer, Badhoevedorp, Lijnden en Zwanenburg.

De werkzaamheden zijn afgelopen najaar gestart en bij de Ringvaart enigszins opgehouden omdat er eerst moest worden gekeken of er bommen uit de Tweede Wereldoorlog lagen. Dat bleek niet het geval. Dit voorjaar wordt verder gewerkt, komend najaar worden planten en bomen aangeplant.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.