Meiden langs de deuren in Nieuw-Vennep voor buurtmoestuin

Nienke (links) en Roos gingen zaterdag de deuren langs om boeketjes bloemen en potjes met narcissen te verkopen.© Foto: Martin Slingerland

Wessel Mekking
Nieuw-Vennep

Met zelf geplukte boeketjes bloemen en potjes met narcissen gingen Roos Slingerland en Nienke Elshout langs de deuren in Nieuw-Vennep. Met hun actie haalden de meisjes 36,10 euro op voor De Groen(s)te Tuin, die onlangs flink werd gedupeerd door vandalen.

De twee vriendinnen (10 jaar) steken geregeld de handen uit de mouwen bij de biologische buurtmoestuin in Venneperhout. Roos’ moeder Nelleke is een van de vaste vrijwilligers van de tuin. Toen zij hoorde dat haar dochter met haar vriendin geld wilde inzamelen, vond ze dat een prima idee.

Zaterdag was het zover. Met boeketjes achterop de fiets en een mandje met potjes met narcissen gingen Roos en Nienke langs de deuren. ,,Met een fotootje van de afgebrande tunnelkas en ons telefoonnummer’’, vertelt moeder Nelleke, zelf als bloemenbindster werkzaam in een Amsterdamse bloemenzaak.

Wie een boeket of narcis wilde kopen, mocht zelf weten hoeveel-ie betaalde. ,,De een gaf een paar euro, de ander een vijfje.’’ Wie een boeketje kocht, kreeg ook advies over hoe deze het beste op water gezet konden worden, vertelt Nelleke trots.

De ouders van de meiden deden ook een duit in het zakje. Dankzij hun donatie konden Roos en Nienke een biljet van vijftig euro overhandigen aan tuinbeheerder Gunilla Langereis. ,,Goed gedaan!’’, zegt zij over de actie van de twee meiden.

De vele donaties en acties doen Langereis goed. Van alle kanten komt steun en hulp. Zo werden al acht tuinstoelen langs gebracht bij de tuin, meer dan genoeg dus. Iemand kwam ook nog een grote parasol afgeven. Daarnaast werd geld gedoneerd. ,,Ik zag op onze rekening dat zelfs iemand uit Zierikzee een donatie had gedaan.’’ Ook de reacties op facebook doen Langereis goed, net als de steunbetuigingen van bezoekers van de tuin. Cees van Mil bewerkt dit jaar gratis het land van de buurtmoestuin, wat in de kosten scheelt.

,,We zijn iedereen ontzettend dankbaar’’, zegt Langereis. Zij schat de schade door de vernielingen op ongeveer vijftienhonderd euro. Een van de kassen werd in de brand gestoken. Mogelijk dat daardoor een deel van de grond moet worden afgegraven om al het gesmolten plastic te verwijderen.

Tot overmaat van de ramp is het juist nu de drukste periode in de tuin. ,,We lopen achter op schema, want het een en ander moet nog voorgezaaid worden, maar daar is nu niet genoeg ruimte en tijd voor.’’ Beheerder Langereis hoopt dat meer vrijwilligers, in navolging van ’vaste krachten’ Nelleke Slingerland en Anneke Andriessen, structureel de handen uit de mouwen komen steken. Meer hulp is broodnodig, blijkt uit haar woorden.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.