Tuinvaren in de huiskamer

Romke van de Kaa. Foto HDC Media

Nanska van de Laar

Wie eenmaal belangstelling voor varens ontwikkelt is verkocht, en soms ontaardt die belangstelling in een obsessie.

Dan wordt de ware de varenliefhebber lid van de Nederlandse Varenvereniging en hij begint fanatiek varens te verzamelen.

Al gauw is zijn tuin dan te klein. Ik houd van varens en daarom ga ik graag bij zo’n varencollectioneur op bezoek. Veel varens lijken op elkaar en als je ze allemaal naast elkaar plant dan lijkt de ene al snel op een minder geslaagde uitvoering van de andere. Er kan er maar een de mooiste zijn.

In de Botanische tuin van Leiden is een varentuin aangelegd - een prijzenswaardig streven, want varens kunnen wel wat extra aandacht gebruiken. Bovendien kunnen met behulp van zo’n varentuin bezoekers worden voorgelicht, want nog altijd denken veel tuinliefhebbers dat allle varens van nattigheid en schaduw houden terwijl er ook varens zijn die in de zon, en zelfs bij droogte gedijen. Maar uit esthetisch oogpunt is zo’n varentuin een misser: je ziet door de varens de tuin niet meer en de vorm van de individuele planten komt niet tot zijn recht omdat de varens zo dicht op elkaar staan. Varens hebben geen bloemen; hun belangrijkste kenmerk is nu juist hun vorm en het is dan ook belangrijk om ze in de tuin zo toe te passen dat die vorm goed uitkomt. Dat doe je bijvoorbeeld door het fijnverdeelde blad van de varen af te laten steken tegen andersvormig blad. Dat andersvormige blad hoeft niet per sé het blad van een hosta te zijn, want dat wordt toch maar door de slakken opgegeten. Plant bijvoorbeeld Darmera peltata, een forse plant met roze bloemen in het voorjaar, en daarna groot blad in de vorm van een omgekeerde paraplu, of Epimediums: polvormende planten met witte, gele of lila bloemen en glimmend blad dat volledig slakkenbestendig is. Ook de Rodgersia is een schitterende bladplant die met veel success met varens gecombineerd kan worden. Vooral Rodgersia podophylla, met bladsegmenten als eendenpoten is een opvallende vaste plant.

Reus

Vroeger zag je varens vaak als kamerplant. Vooral de onverwoestbare hertshoornvaren. Maar dat was voordat de centrale verwarming toesloeg. Tijd om weer eens met varens binnenshuis te experimenteren. De boomvaren, of Dicksonia Antarctica, is een reus van een varen die goed bij de moderne trend past: niet het hele huis vol kamerplanten, maar een of twee grote blikvangers. Eigenlijk is de boomvaren voor de tuin bedoeld, maar daar vraagt hij ‘s winters veel zorg en betutteling. Zelfs als je de plant inwikkelt in rietmatten en stro loop je nog de kans dat hij in een strenge winter sneeft. In de kamer is de boomvaren een gemakkelijke plant. Hij kan goed tegen de droge atmosfeer van central verwarmde ruimten. Het enige wat hij verlangt is water, veel water. In de lente en in de herfst ontrollen zich de nieuwe bladeren die niets plantaardigs hebben, maar door hun donkere beharing eerder aan poten van een vogelspin doen denken.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.