Haarlem betaalt mee aan startonderzoek

De wijk Rozenprieel.

De wijk Rozenprieel.© Archieffoto

John Oomkes
Haarlem

In principe komen huiseigenaren in het Rozenprieel in aanmerking voor een subsidie voor een onderzoek dat moet vaststellen of er sprake is van palenpest onder hun huis. De steun kan oplopen tot tachtig procent van maximaal 4 mille, dus 3.200 euro, inclusief bijkomende kosten 3300 euro.

In principe is de honorering van de aanvraag voor iedere huiseigenaar in De Roos gelijk, al naar gelang de kadastrale situatie van het pand, zegt de gemeentelijk woordvoerder. Hij heeft geen antwoord op de vraag of een huiseigenaar verplicht is tot het instellen van een onderzoek naar de fundering.

,,Het is heel belangrijk dat het onderzoek door een gespecialiseerd bedrijf wordt uitgevoerd. Voorwaarden en het formulier voor de aanvraag voor ondersteuning zijn te vinden op de gemeentelijke site, haarlem.nl. Het aanvullende onderzoek is noodzakelijk omdat het beeld van de funderingen onder particuliere panden in de wijk niet compleet is. Wil een gedegen aanpak van de problemen succes hebben dan is een bloksgewijze aanpak noodzakelijk. Daarbij is een gecoördineerde regieafstemming tussen woningbouwcoöperatie Ymere en particuliere eigenaren een must.’’

Er is sprake van nóg een mogelijke beperkende voorwaarde zo staat in de toelichting op de subsidieaanvraag: ’ De subsidieaanvraag kan geweigerd worden als er vanuit één bouwkundige eenheid meer subsidieaanvragen worden gedaan, dan technisch noodzakelijk is. Hoeveel inspectieputten noodzakelijk zijn voor uw bouwkundige eenheid vraagt u op bij het bedrijf waar u een offerte laat opstellen.’

De startkosten van een onderzoek naar wat er mis is met de fundering zijn een fractie van de kosten van een volledig herstel ervan. Die worden per pand becijferd op vijftig tot zeventig mille. Er is nog niets bekend over de vraag of de gemeente daarbij financieel bijspringt. De woordvoerder zegt dat wethouder Langenacker de aanpak zal voorleggen aan de raad.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.