Familiegevoel overheerst bij zwemclub SVZ

Janine Jong en Frank Maijs tussen de vrijwilligers.© Foto United Photos/Remco van der Kruis

Annemieke Windt
Haarlem

Onder de vrijwilligers van de Stichting Volkszwemfeest (SVZ) uit Haarlem heerst een sterk familiegevoel. Vaak zijn meerdere generaties uit een gezin actief.

Tijdens de reünie ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van de stichting werd dat duidelijk. ,,We zijn maar een klein clubje, maar de mensen blijven hangen”, zegt voorzitter Eric Budde.

De SVZ is niet zomaar een zwemclub. Door de jaren heen hebben kinderen en volwassenen die een krappe beurs hebben daar kunnen leren zwemmen. ,,Mensen betalen alleen de toegang tot het zwembad en geen lesgeld”, vertelt Budde.

Wachtlijst

Via mond-tot-mond reclame weten beginnende zwemmers de weg naar de lessen in het Boerhaavebad te vinden. Daarbij gaat het niet alleen om kleine kinderen die er komen om lessen te volgen. ,,We zien de laatste jaren dat de vraag van volwassenen naar zwemles heel erg toeneemt. Daar hebben we zelfs een wachtlijst voor.”

Annette Mando is een van die volwassenen die pas na haar 35ste aan zwemles begon. ,,Ik was bang in het water, dat zorgde ervoor dat ik op vakanties altijd degene was die de foto’s moest maken en de spullen van anderen moest bewaken. Daar kreeg ik genoeg van, ik wilde ook meegenieten.”

Koninklijke onderscheiding

Ze denkt dat de geduldige zwemleraren haar over de drempel heen hebben geholpen. ,,De eerste keer in het diepe, dat was voor mij echt een angstmoment.” Nu geeft ze zelf les en is ze bezig voor haar zwemvaardigheidsdiploma op niveau 3.

Dat mensen lang bij de SVZ betrokken blijven, blijkt zeker uit de verhalen van Frank Maijs en Janine Jong-Smink die allebei een koninklijke onderscheiding kregen voor hun inzet voor de club.

Maijs begon in 1972 bijna bij toeval als zwemdocent bij de SVZ. ,,Ik ging met de kinderen van een vriend van me naar zwemles en was altijd met ze aan het dollen. Daarop kreeg ik de vraag of ik les zou kunnen geven.”

Angstig

Hij staat na 45 jaar nog steeds iedere maandagavond in het zwembad en zat ook jaren in het bestuur. Het blijft mooi werk, vindt hij. ,,Het mooie is dat er mensen zijn die angstig beginnen en door het vertrouwen wat wij ze geven zich op een goed moment durven overgeven aan het water.”

Volgens Kris Noordenbos, oud-leerling van Maijs, is dat vertrouwen belangrijk geweest. ,,Hij zei altijd, dat niemand hier vertrekt zonder zwemdiploma en dat klopt.”

Janine Jong-Smink begon als leerling bij de SVZ. ,,Mijn oudere zus gaf zwemles en ik ben bij haar begonnen. Toen ik dertien was, begon ik zelf met lesgeven en op mijn zestiende kwam ik in het bestuur.” Dat doet ze nog steeds. Tijdens de lesavonden zit ze met tweelingzus Tanja achter de tafel bij de ingang. ,,Ik zie iedereen komen en gaan.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.